kolmapäev, november 16, 2011

Aeg möödub

- Mida sa tegid esimeses klassis?
- Esimeses klassis sain tuttavaks kooli õue ja Toomemäega. Mõlematel olid suured puud. Puude küljes kasvasid tammetõrud.
- Kas see seostus kabemänguga?
- Natuke vist seostus, sest kabenupud olid vist kaasas ka suvel enne kooliminekut Reomäel suvitades. Tammedest olin vist lugenud ka laste "Kalevipojast", mis mul oli vist enne kooliminekut läbi. Seitsmeaastaselt Tallinnas käies meeldisid mulle kõige rohkem tornide kuldsed kuulid, mis oli vist "Kalevipoja" mõju.
- Aga kas väikeste trükitähtede õppimine ei toimunud alles Tallinnasse sõidu ajal rongis?
- Midagi ema mulle seal rongis õpetas. Võibolla hoopis kirjatähti, millega pidin kooli minnes kirjutama hakkama. Üks tähtede õppimise päev toimus ka kodus.
- Siis õpetati vene tähti?
- Ja sain ühtlasi selgeks, et mitte igal rahval ei ole oma tähestikku. Kui ema oli kõik vene tähed ära näidanud, küsisin, millised on soome tähed. Koolis õppisime vene tähestikku alles teises klassis.
- Seega olid sa õppimisest ees osaliselt isegi vene keeles?
- Vene keel ja kirjatehnika olid mul esimeses klassis kõige nõrgemad ained. Kuigi ma tundsin vene tähti nõutust varem, ei jäänud mul sõnad hästi meelde. Kui õpetaja ütles klassile, et parim õpilane tunneb vene tähti, ei hakanud ma uhkustama, et mina ka.
- Aga nüüd blogis uhkustad?
- Õpetaja arvatavasti seda blogisissekannet praegu ka ei loe. Tunnis ei olnudki lubatud liiga palju rääkida, seevastu blogis kirjutamist näeb päevaplaan ette. Algul mõtlesin kirjutada luuletuse, aga ei tahtnud ennast kordama hakata.
- Kui hiljem mälestustesissekandeid kirjutama hakata, tuleb see jutt samuti kordamisele?
- Mälestusi võibki mitu korda elus kirjutada, et võrrelda, kuidas erinevates vanustes asjad erinevalt meelde tulevad. Seevastu luuletused jäävad liiga hästi meelde ja ühest variandist piisab. Mõni luuletus on mul peas kahe variandina kahes erinevas keeles.
- Aga õpitud keeli on rohkem?
- Minu koolil oli ainult inglise keele kallak. Teiste võõrkeelte oskus ei ole sellega võrreldav. Aga jõululauludest on mõnest rohkemates keeltes ka ettekujutus.
- Jõululaulude laulmiseks on veel vara?
- Raadiost kuulsin juba laulu lumest, aga lund ei ole veel kuskil. Ükspäev arvasin, et nägin aknast autokatustel lund, aga mulle öeldi, et see on hoopis härmatis. Vähemalt külmakraadidest andis see tunnistust.

1 vastukaja:

Anonüümne ütles ...

Lumi ytlex sekka: Kas tänavu enam tulengi. Mullu tali oli nii palju parem.