neljapäev, november 17, 2011

Haldjad lähevad ja tulevad

- Mis mõtted tulevad sul pähe seoses keemiaga?
- Eesti ajakirjanduses arutatakse aasta otsa, kas Veerpalu tarvitas dopingut või mitte, aga välismaa spordihuviliste arvates on asi ilmselt selge. Keemikuharidusega peaminister sai hiljuti samuti sporti tehes kannatada. Täna pani vist ajukeemia mind kauem magama kui eile või üleeile.
- Kas see ei sõltu magamamineku kellaajast?
- Eelmistel päevadel seostasin varem ärkamist sellega, et magama minnes mõtlesin, et võiks varem ärgata. Eile ma nii palju hiljem magama ei läinud, aga ei mõelnud ärkamise ajale. Täna oli pilves ilm ka, mis peaks unisemaks muutma.
- Millised luuletused seoses tänase ilmaga meelde tulid?
- Kõigepealt meenutasin luuletust "Kevad", kus oli madalrõhk ilma nimetaud. Seejärel luuletust "Sügis", kus taevas kattub pilvedega. Järgmiseks tuli "Haldjad ning lumi", kus on juttu kõigist aastaaegadest.
- Aga pealkiri viitab talvele?
- Sisu seletab ära, et lumi on maas sel ajal, kui haldjaid ei ole, haldjatega on tegemist ülejäänud aastaaegadel. Viimases salmis on küll mainitud seda, et ei ole enam ei haldjaid ega lund. Seega ei ole tegemist mitte ainult erinevate aastaaegadega, vaid ka erinevate aastatega.
- Mis on tänavu võrreldes selle luuletuse kirjutamise aastaga teisiti?
- Võibolla haldjad on veel kaugemaks jäänud, kuigi nad selle luuletuse meenumise kaudu kipuvad juba tagasi tulema. Luuletus oli kirjutatud ajal, kui ei olnud ei juttu ega nuttu. Nüüd on luulet veel vähem, aga proosalauseid kirjutan ja räägin rohkem.
- Kahe proosaraamatu järel oli viimane trükis ilmunud raamat jälle luulekogu?
- Teiselt poolt ei ole ma enam püüdnud värskematest luuletustest uusi võrguluulekogusid koostada. Artiklikogudele saatesõnasid kirjutades on need veninud varasemast pikemaks. Hiljemalt esimesest või teisest jaanuarist on plaanis järgmist põhjalikku saatesõna kirjutama hakata.

0 vastukaja: