neljapäev, detsember 29, 2011

Kultuurirubriikidest

Võrguajalehtedest on kõige ebakultuursemad ingliskeelsed. Ingliskeelsetest lehtedest on suuremad kasutajanimega kaitstud. Neist lehtedest, mida lugeda saab, ei ole ühelgi ingliskeelsel riigil kultuurirubriike. Teistes keeltes lehtedel on kasutajanime nõuet vähem ja kultuuri rohkem. Eile lugesin vastavaid rubriike ühest saksakeelsest ja ühest soomekeelsest lehest.

Ma olen mõelnud, et eesti kirjandusest saab aastaülevaate teha, sest raamatuid väga palju ei ilmu, kuigi uuemal ajal kaebavad ülevaadete tegijad selle üle, et päris kõiki raamatuid ei jõudnud lugeda või et palju ilmub seda, mis ülevaates mainimist ei vääri - aga kuidas on aastaülevaadetega suuremates maades? Eestis ilmuvad aastaülevaated märtsis, kui on lugeda jõutud ka detsembris ilmunud raamatuid. Hamburgi leht "Der Spiegel" on teinud väikse ülevaate 2011. a. saksakeelsest kirjandusest juba enne aasta lõppu. Ja arvesse ei ole võetud mitte ainult Saksamaad, vaid veel laiemalt kogu saksakeelset kirjandust. Ülevaates öeldakse, et aastal 2011 astus esile uus kirjanike põlvkond, ilma pamflettide ja manifestideta. Stiililiselt ühendavat neid ainult üks - loobumine neokonservatiivsest perekonnaromaanist.

Tallinnas olen ma elus vähe käinud. Aga ükskord kui käisin, vaatasime koos onulastega Soome televisioonist Tarzani filmi. Siis ma ei olnud veel Tarzanit lugenud. Hiljem lugesin eesti keeles esimese köite läbi ja üks minu vendadest luges kõik köited. Nüüd tuli Tarzani teema ette jälle soome keeles. Ajaleht "Lapin Kansa" kirjutas, et suri Tarzani-filmides mänginud ahv Cheetah, kes elas 80-aastaseks ja oli maailma vanim šimpans. Looduses elavat šimpansid harva üle 40 aasta. Hiljem uurisin, kas seda uudist eesti lehtedes ka on. Uudise šimpansi surma kohta leidsin ka "Postimehe" võrguväljaandest, aga seal oli informatsiooni valik natuke teine kui Lapimaa lehes. "Eesti Päevalehe" võrguarhiivist leidsin selle šimpansi kohta natuke pikema artikli, mis oli ilmunud juba aastal 2008, kui ahv veel elus oli.

0 vastukaja: