kolmapäev, märts 21, 2012

Hind sentides

Ajaloo õpetaja ütles, et ta teeb meile kontrolltöö. Keegi polnud õppida jõudnud, sest teistes ainetes oli ka palju õppida. Õpetaja ütles, et ega õpikut lugeda ei ole vaja, sest vihikust saab kõik kätte. Sellega andis ta loa kontrolltöö ajal vihikut kasutada. Aga kahjuks tuli see minule, sest minul ajaloos vihikut ei olnud. Ma olin üles kirjutanud ainult neid asju, mida ma kuidagi teada ei saanud. Ühe kontrolltöö ajal oli tulnud kaardile joonistada. Seda teha oli raske, aga see oli vajalik, sest ajaloolane pidi oskama ise kaarte koostada. Nüüd ütles õpetaja, et ta annab kontrolltöö küsimuseks baasidelepingu sotsiaal-poliitiline liikumine. Nähtavasti oli ta jälle tunnis rääkinud, et toimus töörahva ülestõus, nagu ta oli rääkinud mõne aasta eest. Ütlesin, et mingit liikumist ei olnud. Selle eest võis mind oodata karistus, sest ma ei kirjutanud ainult ise oodatust erinevalt, vaid mõjutasin ka teiste kontrolltööde sisu. Tunnist astus läbi Ivo. Ta oli kuskil kakelnud, mistõttu ta nägu oli lõhki. Õpetajale ütles ta ka paar ähvardavat sõna. Mõtlesin, et ma oskan ilma õppimata ka pikalt kirjutada. Ainult et niimoodi kirjutatav jutt võib tunduda liiga otsitud.

*
Vaatasin pöördeliste aegade "Postimeest". Kui "Edasi" asemel hakkas ilmuma "Postimees", maksis see algul ainult üks sent, aga praeguseks maksis palju kroone. Natukese aja pärast oli ta maksnud juba kaks senti. Sendid olidki kasutusele võetud algava hüperinflatsiooni varjamiseks, sest ühe kopika asemel üks sent hinda tõstes sai tõsta kümme korda rohkem. Aga võibolla tuli hinnatõus siiski sellest, et ajaleht oli läinud natuke paksemaks ja päris sama hinna eest teda enam müia ei saanud. Mulle tuli meelde, et kroon ei olnudki veel sel ajal käibel. Kui hind trükiti peale rahas, mida veel käibel ei olnud, siis sai ajaleht ise otsustada, mis on selle raha kurss.

*
Laar oli peaminister. Ta teatas, et nad arutasid läbi kogu kriitika, mis rahvas on Lukase kohta teinud, ja teevad sellest nüüd järeldused. Tundus, et kui Lukase asemel oleks samu avaldusi teinud keegi teine, ei oleks sellele üldse tähelepanu pöörama hakatud, aga Laar ja Lukas olid sõbrad, mistõttu Lukase mõtteid tuli kuulda võtta. Hakati koguma allkirju, kes on Euroopa Liitu kuulumise poolt või vastu. Allkirju anti nii palju, et selle kohta öeldi, et see on esimene rahvahääletus. Allkirju kogus Liisa. Ma ei läinud allkirja andma. Lõpuks toodi paber minu kätte. Poolthääled olid väikses ülekaalus. Enne Euroopa Liitu astumist korraldatud küsitluses olid ülekaalus olnud vastuhääled. Rahvahääletusel oli vastuhääle andnud kolmandik ja see kolmandik ei saanud kuskile kadunud olla. Nii palju poolthääli oli rahvahääletusel antud inimeste töötlemise tagajärjel. Kirjutasin mulle toodud paberile vastuhäälte lahtrisse, et ma ei hääleta üldse, sest ma ei tea, kas Euroopa Liidust lahkumine on hetkel kasulik. Rahvahääletusel muidugi hääletasin vastu. Vastuhääled olidki praegusel küsitlusel vähemuses sellepärast, et isegi vastu olijad ei andnud häält. Sellest, mida ma kirjutasin ja kuhu lahtrisse, võidi ikkagi järeldada, et ma astun esimesel võimalusel Euroopa Liidust välja. Aga mõtlesin, et enne Euroopa Liitu astumist oli üks olukord, aga seal juba olles välja astudes annab see Venemaale teistsuguse signaali.

0 vastukaja: