pühapäev, märts 04, 2012

Rongipeatus keset metsa

Ma ei saanud ülikooli soovitud teaduskonda sisse. Siis tuli proovida midagi muud. Hakkasin kõndima arstiteaduskonna hoone suunas. Selle lähedal seisis kiirabiauto ja auto taga lamas verine mees. Et auto ja lamaja olid lähestikku, siis oli ilmselge, et eesmärk oli vaadata, kuidas möödakäijad lamajat nähes reageerivad. Seetõttu ei läinud ma üldse lamaja juurde, vaid küsisin otse autojuhilt, kas siin testitakse möödakäijaid. Minu tähelepanelikkuse tõttu küsis autojuht vastu, kas ma soovin arstiteaduskonnas õppida. Vastasin, et seal võiks ka õppida. Aga mõtlesin, et seal õppides võin näha vaatepilte, mis mulle halvasti mõjuvad. Kõige parem oleks õppida psühhiaatriks, sest psühhiaatria tegeleb inimese sisemusega ja sellest võib enda ravimiseks kasu olla. Ma olen psüühiliselt haigest psühhiaatrist lugenud. Kiirabiautojuht küsis mult, et ma nimetaks mõne oma keskkooli lõputunnistuse hinde. Ütlesin, et kirjand oli mul viis. Autojuht pani seepeale selle hinde aparaadi peale ja vaatas, mitmendal kohal ma sellega oma kooli lõpetanute hulgas olen. Läksime majja sisse. Seal paluti mul kirja panna oma sõnavara elemente mida Krister ei kasuta. Mõtlesin, et selliseid sõnu on raske leida, sest Krister paneb kindlasti kirja täpselt samad. Hakkasin panema sõnu kirja ilma pikalt mõtlemata. Ühe sõnana panin kirja "porgand", mõeldes, et seda vast Krister ei pane. Ema rääkis, et isa avaldab 15 sõna ajaühikus ja saab selle eest ka raha. Seletati, et isat avaldatakse sellepärast, et ta on vana autor. Isa ütles, et tegelikult teda palju ei ilmu.

*
Sain tagasi inglise keele kontrolltöö. Olin selle eest saanud kahe. Aga õigeid vastuseid oli üsna palju ja õpetaja oli mul punkte alla võtnud mõttetutest kohtadest. Iga valesti kirjutatud tähe eest oli üks punkt alla läinud. Olin arvutuste tegemiseks kirjutanud paberi peale ristimärke ja iga sellise märgi oli õpetaja lugenud veaks. Samuti oli ta veaks lugenud iga paberile tehtud täpi. Oli tulnud kirjutada kolm eestikeelset sõna, millest igas ühes olin ma kogemata ühe tähega eksinud. Kõik need eksimused oli õpetaja vigadeks lugenud. Kirjutasin endale rohelise pastakaga punkte juurde. Ütlesin õpetajale, et on absurd selliste asjade eest punkte maha võtta, ma tean, kuidas neid sõnu õigesti kirjutatakse, tähed jäid juhuslikult vahele. Kui ta mu hinnet ei paranda, siis ma kaeban direktorile ja õppealajuhatajale ja kohtusse. Üks õige vastus annab 20 punkti ja sellega võrreldes on maha lahutatud punktide arv tühine ja ei tohiks nii palju hinnet mõjutada. Õpetaja küsis, mis hinnet ma saada tahan. Vastasin, et nelja. Õpetaja ütles, et hea küll, ta paneb mulle kolme miinuse. Vastasin, et sel juhul ma kuskile kaebama ei lähe, aga lähen teise õpetaja rühma, sest teised panevad paremaid hindeid.

*
Helmi pani poest toodud asju lauale. Need olid kõik väga isuäratavad. Helmit nimetati heaks perenaiseks. Mõtlesin, et see tuleb sellest, et kuigi ta on vähe koolis käinud, oskab ta poest osta alati kõige paremad asjad, mille müügil olekut mina tähelegi ei pane. Tahtsin talt mõned asjad osta. Tahtsin osta magusaid kukleid ja jogurtit. Jogurtipakk oli juba avatud ja sealt oli joodud. Seetõttu ei hakanud ma võtma olemasolevat pakki, vaid kallasin endale teise pakki osa jogurtit ümber. Palusin see ära kaaluda, et saaks maksta kaalu järgi. Mõtlesin, et kotis võib lahtine jogurt laiali minna.

*
Olin lubanud, et ma kuu aega feisbukis ei käi. Aga läksin sinna juba ühepäevase pausi järel. Juba ühepäevase pausi järel tundus seal kõik ilusam kui varem. Mõtlesin, et see tuleb sellest, et ma pole siia täna ise midagi kirjutanud. Kui ma kirjutaks, siis hakkaksin võrdlema enda ja teiste laikide arvu. Hakkasin juba kirjutama, aga siis tuli meelde otsus praegu feisbukki mitte kasutada ja panin selle kinni.

*
Läksin rongi peale. Vanaema ütles, et nüüd on kogu meie pere jälle koos. Aga mina mõtlesin, et võibolla teised peavad mind kadunuks, sest ma ei olnud nende juures.

*
Mulle tuli meelde valem, mille järgi Tallinas raudteejaama üles leiab. Seal, kus ristuvad kaks sarnase nimega tänavat, on kino Kosmos, mille nime tähendus on nende tänavate nimede omade vahepealne. Ja kino Kosmos juures on raudteejaam, mis tähendab, et sealt ei stardi kosmoselaevad, vaid rongid. Sinna minna on lühike maa. Kui ma raudteejaama üles leian, saan raudtee järgi minna järgmisse kohta. Ainult et kui ma hakkan minema mööda raudtee äärset tänavat, võib see tänav märkamatult raudteest eemalduda. Teine võimalus on minna mööda raudtee rööpaid, aga see võimalus hästi ei sobi.

*
Sõitsin rongiga Peedu poole. Olin ükskord läinud üks peatus varem maha ja kõndinud Peedule jala, et oleks pikem jalutuskäik. Teised olid näinud, et rong jõuab kohale varem kui mina ja olid muretsema hakanud. Aga siis olin mina ka kohe jõudnud. Täna läksin maha kaks peatus varem. Aga nägin, et olin väljunud keset metsa, kus ei olnud raudtee ääres mugav kõndida. Mõtlesin, et miks siin siis peatus on. Siis nägin, et teiselpool raudteed on puude taga mõned majad ja nende juures läheb tee.

0 vastukaja: