laupäev, juuni 16, 2012

Välismaa ajaloolane

Jalutasin palju ringe järjest ja mõtlesin sel ajal ühe teema läbi. Kui kõndimise lõpetasin, siis kiideti, et täna ma jalutasin nii pikalt kui vaja. Ma ei saanud aru, miks peaks nii pikalt vaja olema, kui mul oli sellele kulunud üle poole päeva.

*
Olime laagris. Lauri N. ütles, et hakkab nüüd magama minema. Vastasin, et nii vara ei saa magama minna. Eelmine kord laagris olles olime kauem üleval olnud. Aga mulle tuli meelde, et siis ei olnudki Lauri meie telgis. Üle-eelmine kord oli.

*
Mul oli ilmunud ajakirjas artikkel minu koostatud raamatu kohta. Üks välismaa ajaloolane luges seda. Ta küsis inglise keeles, kas see on vasak-demokraatlik ajakiri. Vastasin eesti-inglise segakeeles, et pigem parempoolne. Ajaloolane ise oli vasakpoolne ja arvas kirjeldatud autori nime järgi, et siis on ka ajakiri. Aga mina koostasin nende autorite raamatuid, kes mulle ülesandeks tehti, nende maailmavaatest sõltumata. Mul hakkas sellest ajaloolasest kahju, et olin talle pettumuse valmistanud. Mõtlesin, et kingin talle lohutuseks oma luulekogu. Ütlesin kirjastuse töötajale, et ostan kümme eksemplari oma viimast luulekogu. Kui ta tahtis neid juba laost tooma minna, tuli mul uus mõte, et ajaloolasele on parem kinkida raamat "Ajalugu unenägudes". Ütlesin kirjastuse töötajale, et ostan parem ühe eksemplari seda raamatut. Kui välismaa ajaloolane minu raamatut nägi, ütles ta, et ühte eesti ajaloolast kimbutas see kummitus, kellest seal juttu on. Aga kirjastuse töötaja näitas mulle välismaalase artiklit sel teemal, et ta on seda teooriat põhjendanud jaburate argumentidega. Eesti ajaloolane oli kohtunud kummitusega, kes talle ühe esemega vastu pead lõi, nii et ajaloolane jäi vaevu ellu. Aga omalt poolt oli ta võtnud nüri eseme asemel noa ja sellega ründaja tagasi tõrjunud.

*
Mõtlesin, et kui korraldatakse külgkorvidega mootorratastega sõidu maailmameistrivõistlused, siis tuleb külgkorvis istuja maailmameistriks. See nõuab temalt väga vähe pingutust.

0 vastukaja: