neljapäev, juuli 26, 2012

Kroon endiselt käibel

Kõigisse kodudesse taheti panna turvakaamerad, mille abil elanikke jälgida. Me ei teadnud, kas meie kodus juba on selline. Aga vastasmaja küljes oli mitu kaamerat. Et nad ei saaks meid aknast sisse filmida, tuli kardinad ette panna. Kaamerate küljes läks prožektor põlema. Juhul kui see saatis infrapunaseid kiiri, siis ei aidanud ka kardin. Olime ühes majas peol. Pakuti uut rooga. Tahtsin selle keskelt endale tükki suurest seenest lõigata. Aga öeldi, et see seen ei ole söömiseks, sest selle sees on äädikat. See on lisatud ainult toidu mahu suurendamiseks. Mina arvasin, et kui seen on mürgine, siis ka koos sellega keedetud toit, mistõttu ma ei võtnud seda üldse. Teised kõik sõid. Järgmisel päeval hakkaski neil paha. Nad pidid kõik surema. Öeldi, et seenemürk võib vahel hakata mõjuma sada aastat hiljem. Siis ei oleks isegi surma põhjusest aru saanud. Küsisin, kas kiirabi ei saa kutsuda. Vastati, et nädalavahetusel kiirabi ei tule.

*
Koos eurodega olid mitteametlikult endiselt käibel Eesti kroonid. Peatus veoauto, kust hakati põllumajandussaadusi müüma. Selgitati, et Eesti kroon on vajalik nende ostmiseks. Vaatasin, et aga ostjad ei tungi autole peale. Päeva jooksul võidi siiski päris palju müia. Eesti krooni eest sai müia, sest kroonid oli võimalik pangas eurodeks vahetada. Pärast Saksamaal euro kasutuselevõttu oli kirjutatud, et seal on Saksa mark endiselt kasutusel. Siis ma ei saanud aru, miks, sest ei tulnud mõttele, et marku saab edasi eurodeks vahetada. Kõik eestlased siiski kroone vahetama ei läinud, vaid andsid ostjalt saadud kroonid omakorda uue kauba eest edasi. Aga osad läksid vahetama ja sellega jäi kroone käibel järjest vähemaks. See tähendas deflatsiooni, mis viis krooni kursi tõusule. Rahareformi ajal oli saanud kümne krooni eest ühe euro, aga mina küsisin juba ühe krooni eest kümme eurot. Kuna vahe oli sajakordne, siis võidi mind süüdistada liiakasuvõtmises.

*
Ma olin vanasti igale poole sõjakaarte joonistanud. Ühel kaardil ründasid kõik riigid endast lõunasse jäävat riiki. Rünnatava riigi väed ei läinud ründajale vastu, vaid ründasid omakorda järgmist. Kaardi kohal oli hoolega varjutatud joonistus. See kaart ja pilt olid kamba vihikus üle kahe lehekülje. Mõtlesin, et kuigi see on kamba vihik, tahaks neid lehekülgi emale näidata. Kui ema kaarti nägi, siis ta ütles, et poisid joonistavad selliseid.

*
Sõitsime rongiga. Vend ütles, et me sõidame sajast kaubaautost üle. Kui auto jäi rongile ette, ei saanud rong sellepärast peatuda. Vennal võis õigus olla, sest me sõitsime rongi eesotsas ja ta võis aknast ette jäävaid autosid näha.

*
Läksin maletrenni, mis asus koolimajas klassis 301. Täna oli uus treener, kelleks oli Ehlvest. Ta oli kirjutanud tahvlile matiülesande väljade nimedega. Seda püüti peast lahendada, aga mina kandsin ranitsaga taskumalelauda kaasas. Hakkasin joppi seljast võtma, et seda tooli peale panna, kuigi ma ei teadnud, kas Ehlvest ei nõua selle riidehoidu viimist. Ehlvest ütles, et nüüd on küllalt peast lahendatud, ja hakkas jagama kõigile suuri malelaudu. Mina tahtsin ikkagi taskumalenuppe võtta, aga ma polnud joppi veel päris seljast saanud.

0 vastukaja: