kolmapäev, juuli 18, 2012

Riitus keldris

Rääkisin Venemaa naisvälisministriga, kes oli käpuli ühe teise ministri kõrval. Algul rääkisin vene keeles, aga siis ütlesin eesti keeles, et räägime eesti keeles. Kui minister rääkima ei hakanud, siis ütlesin, et või inglise keeles. Aga seda ütlesin samuti eesti keeles, nii et kui minister inglise keelt oskas, aga eesti keelt mitte, siis ta ei saanud aru. Mõtlesin öelda vene keeles, et võime saksa keeles ka rääkida. Pille ütles, et kui ma ministriga nii räägin, siis ta läheb lihtsalt ära. Vastasin, et minister ju ei läinud ära. Pille ütles, et alguses läks, aga siis tuli tagasi. Saabusid Venemaa välismaal elava opositsiooni esindajad. Kui võimu esindajad olid tavalise suurusega inimesed, siis opositsioon koosnes hiiglastest. Nendega rääkisin vene keeles. Nad pakkusid meile ameteid. Mina polnud mulle pakutud ametist huvitatud. Üks opositsioonitegelane ütles, et siin on koos maailma tähtsaimad isikud ja kõik nad tunnevad mind. Siin on kõik Hiina keisrid. Rääkisin, et kõige tugevam turniir, millel ma olen osalenud, toimus Paides. Seal oli kohal kaks maailmameistrit, seejuures veel valitsevat maailmameistrit, ja lisaks üks suurmeister. Kui ma mõnda sõna vene keeles ei teadnud, ütlesin selle inglise keeles.

*
Mõtlesin, kuidas Venemaad päästa. Leidsin, et opositsioon peab kirjutama pühakirja. Venemaal on endiselt kommunistid võimul, sest Lenin kirjutas pühakirja, aga opositsioonil pühakiri puudub.

*
Sõitsime bussiga. Taevas lendas midagi kosmoseraketi sarnast ja üks väike lennuk justkui ründas seda, tiirutades suurema sõiduki ümber. Seletati, et see väike on luurelennuk. See ei tunne ennast hästi inimeste lähedal, kes võivad ootamatult reageerida, küll aga masinate. Näidati andmeid, mis väike lennuk suure kohta oli kogunud. Ta oli kindlaks teinud kõigi suures lennukis viibijate rahvused. Seal viibis ka üks eestlane. Luurelennuk oli saanud ühelt reisijalt ühe spordivõistluse tulemused, aga need ei kuulunud säilitamisele. Räägiti, et Jaapani luurelennukid jõudsid ühe hetkega sellisele tasemele, aga Ameerika omad ei ole veel jõudnud. Oli oodata, et Jaapani luurelennuk hakkab tiirlema ka Ameerika presidendi lennuki ümber. Vaatasime ühes majas filmi. Meenutasin, et ühe korra koju tulles leidsin Peebu ja Reeli minu pabereid lugemas. Ma ei teinud sellest skandaali, sest ma natuke tahtsingi, et minu asju loetaks, aga ei tahtnud neid kellelegi näidata. Filmi peategelane oli mees, kelles naine oli pettunud ja oli võtnud endale lisamehe. Kahel korral, kui peategelane läks teise tuppa, kõlas naise häälega signaal, et laisk inimene ei viitsi joosta. Peategelane oli üsna paks, aga ma mäletasin, nagu oleks sama näitleja varem mänginud ka kiiremaid tegelasi. Teatati, et kedagi nähti küünlaga keldrisse minema. Seejärel näidati, et keldris toimus mingi riitus, kus peategelasel oli kolm küünalt suus ja võõral majja tulnud naisel üks viltune. Ennustasin, et nüüd läheb maja põlema. Peategelane ja võõras naine kummardasid laua kohale, nii et naise suus olnud küünal süütaski seina. Naine ütles oih. Henn ütles, et ta ennustas kohe, et maja läheb põlema. Vaidlesin vastu, et seda ütlesin mina. Henn ütles, et tema ütles. Andsin järele, et võibolla ta ütles, aga ma ei kuulnud. Mõtlesin, et see on juba teine kord, kui Henn hakkab minu sõnu enda omadeks pidama. Võibolla ta oli mõelnud ja hakkas mõtlemist ütlemiseks pidama. Filmis põles peategelane ära. Üks vend põhjendas, et peategelane ei osanud asju tähtsuse järjekorda panna ja ei põgenenud. Mõtlesin, et kui ta oleks hüpanud põgenemiseks Emajõkke, oleks ta arvatavasti vastu veepinda lõhki läinud. Või on teada, et kaarsilla juures on põhjas kivid, mille vastu inimesed on ennast surnuks hüpanud. Pääsemiseks oleks vist tulnud kiiresti läbi tule joosta. Film oli läbi ja lahkusime majast. Lõin jalaga ühte kivi. See lendas kaugel ees kõndijate rea vahelt läbi. Nii kaugele ma polnud tahtnud teda lüia. Äärepealt oleksin ühele kõndijale pihta löönud. Kahetsesin oma tegu ja hoidsin tükk aega kahe käega pead kinni. Mõtlesin, et kuigi ma ise lõin kivi, keelan ma Joosepit, kui tema peaks tahtma sama teha.

0 vastukaja: