neljapäev, oktoober 11, 2012

Egeri tähed

Lugesin saksakeelseid ajalooallikaid selle kohta, mis ühes lossis ühte sündmust oodates toimus. Muudele andmetele oli lisatud maleülesandeid. Mõtlesin, et kas ma ei lahenda isegi nii vanu maleülesandeid ära. Siis nägin, et ülesanne on tegelikult väga lihtne, seal ei tulegi panna matti. Ühel poolel oli peal ainult kaks vankrit, isegi mitte kuningat. Esimese vankri sai lüia esimesel käigul. Teine vanker võis valida, mis suunas ta käib, aga iga käigu järel oleks ta samuti löödud, sest ta oli vastase vankrite tules. Magasin Paide tagatoas. Üks lossiteenija tuli suurest toast ja tahtis avada esiku ust, aga hüüdis, et see enam ei avane. Ükski uks ega aken majas enam ei avanenud, põhjuseks oli nõidus. Aga mina tegin akna oma voodi kõrval lahti ja sellega oli nõidus purustatud. Siis ärkasin ja tegin akna lahti ka päriselt, purustades sellega ka päris nõiduse.

*
Minu raamat, mille Raun oli välja andnud, ilmus uuesti "Loomingu" väljaandena. Ta nägi välja umbes nagu "Loomingu" number, aga sees olid ka minu joonistused. Joonistused ei olnud täpselt samad, mis esimeses trükis, vaid neid oli nüüd natuke rohkem ja nad olid teisiti paigutatud. Uus trükk ilmus sellest hoolimata, et eelmine ei olnud läbi müüdud. Aga kui hakati müüma kahte erinevat trükki, pidi kokku müüdud eksemplaride arv suurem tulema. Olin käinud koos Raunaga Lihulas ja kinkinud ühe eksemplari Madissonile. Madissonist oli raamatus ka juttu. Kodus kinkisin raamatu esimesena Pillele. Järgmisena pakkusin seda Klausile, aga ta ei võtnud vastu. Küsisin, mis siis, kui mina tema raamatut ka vastu ei võta. Mõtlesin, et ma poleks pidanud küsima, kas ta vastu võtab, vaid lihtsalt andma. Hakkasin vaatama, mis on uue trüki puhul piltides erinevat. Tiitellehele oli kolm minu joonistust kokku koondatud. Lisaks minu piltidele oli kunstnik sinna joonistanud ühe tööriistaga mehe. Ja ühe tanki. Tanki ma poleks ise joonistada osanud. Mõtlesin, et see on hea, et on nii minu kui ka kunstniku pilte, kahe inimese koostöös tuleb raamat ilusam.

*
Raamatu "Egeri tähed" peategelane pühendati noorena inimeste tapmisele. Ta ütles, et kõige tähtsam on olla külmavereline. Nii ta tappis teisi külmaverelisena kogu elu, ilma et kellelgi oleks õnnestunud teda tappa ja ilma et ta oleks üldse kartnud, et see võiks juhtuda. Raamatu alguse poole loeti talle mõned luuletused. Need olid tolle aja tavalised aadlitseremooniad. Ühes tolleaegses Ungari seaduses, mille üks valitseja andis, peeti kõige väärtuslikumaks esimest paragrahvi, aga ei teatud, mida see tähendab. Paragrahvi kahe esimese sõna tähendus oli teada. Järgnesid neile sarnase kõlaga sõnad, mille tähendus teada ei olnud. Hakkasin "Egeri tähti" meeldetuletuseks uuesti lugema, nii et lugesin igalt teiselt leheküljelt ühe lause. Suuremat kasu sellisest lugemisest ei olnud, sest tegevus venis pikalt ühe koha peal. Ühe riigi valitseja oli piiranud teise riigi valitseja lossi ümber, aga see oli põgenenud maa-alust käiku mööda ja läinud teise riigi pealinna. Piirajad tulid ja piirasid seal ka tema lossi ümber, aga ta põgenes jälle maa-alust käiku mööda ja läks kolmanda riigi pealinna. Raamatu lugejale võis tunduda, et käigud kaevati põgenemise ajal. Aga mina olin lugenud ka "Egeri tähti" ja teadsin, et lossid varustati maa-aluste käikudega kohe ehitamise ajal.

*
Räägiti, et Klaus mängis vanasti kogu aeg korvpalli küll, aga ei arenenud edasi. Vastasin, et ma mängisin ikka ka kogu aeg korvpalli. Või tegelikult tegin ma seda ainult suvel, aga oleks pidanud mängima aastaringselt. Mängisin praegu toas ühe väikse lapsega väikse palliga. Aga ma pidin õppima ka. Ütlesin, et ma mängin kella neljani, siis hakkan õppima. Sinnani oli veerand tundi. Väike laps läks teise tuppa, aga nüüd tahtsid mängida üks mees ja naine. Mees eriti mängus ei osalenud, vaid viskasime naisega kahekesi palli üksteisele. Siis tuli laps tagasi ja pidin naisega mängu katkestama, sest lapsel oli eesõigus. Laps mängis kella neljani välja, nii et rohkem naisega mängida ei saanud. Tänaval ühe auto juures räägiti mulle, et see naine räägib usust, et jätta mulje, et ta on nõid, ja sellega hirmutada mehi talle tähelepanu pöörama. Naine tahab minna ühest usust teise, aga ei tee sellel uuel usul ja ühel teisel usul vahet. Edaspidi keeldus see naine minuga suhtlemast, sest ma ei pööranud talle nii palju tähelepanu nagu ta lootis.

0 vastukaja: