teisipäev, november 20, 2012

Ei tundnud tikreid ära

Hakati mängima seda mängu, kus nupud pannakse kolmnurkselt malelaua kahte nurka ja vastaste nupud peavad kohad vahetama. Saabusid rahvusvahelise tasemega mängijad. Mul olid selle mängu reeglid uduselt meeles, aga need olid siiski sellised, nagu ma arvasin. Kaheruudulisele diagonaalile pandi odad ja ülejäänud väljadele etturid. Mängida sai üllatavalt sirgjooneliselt. Selles mängus võis ette ära näha, et ei saa enam võita, mille korral üks pool võis alistuda. Aga ei saanud kindel olla, kas seda vaadati õigesti, mistõttu parem oli mängida lõpuni. Lõin maja nurgal ühele mängijale selga. Mind süüdistati talle raskete kehavigastuste tekitamises. Aga kaebama ta esialgu ei läinud. Läksin autode juurde ja vaatasin, milline on see, millega võib ära sõita. Üks auto oli teistest erilisem, see tunduski olevat meie auto. Kõndisin ülikooli õppehoone juurde. Olin teinud proovi pärast teist korda füüsika sisseastumiseksamit. Läksin nüüd eksamitulemusi vaatama. Maja juurde pääsemiseks pidin müürilt alla hüppama. Kohtusin Särgavaga, kes tuli ka eksamihindeid vaatama. Ta küsis, kas ma tahan füüsikat õppima hakata. Vastasin, et ei, ma tegin niisama eksami. Oleks võinud arvata, et teisel korral ilma kordamata eksamit tehes läheb see halvemini kui esimene kord. Aga sain seekord kaks punkti veel rohkem. Nähtavasti olin õppinud eksami tegemisest endast. Olin paremate eksamitegijate hulgas. Aga siis vaatasin, et see ei olegi terve nimekiri, vaid nimekiri ainult nendest, kes juba on füüsika üliõpilased. Seetõttu olin võibolla saanud vähem punkte kui ma algul vaatasin.

*
Tõnu rääkis emale, et oli rubla-ajal pannud palju kopikaid kohvipurki. Ta tahtis nüüd emalt nende eest eurosid. Kui Tõnu ära läks, oli ta võtnud suurema osa kohvipurgis olnud kopikatest kaasa. Mina ütlesin, et kõige rohkem kopikaid panin sinna purki siiski mina. Pillele hakati esimesena taskuraha andma, mulle teisena ja alles seejärel vanuse järjekorras noorematele vendadele. Seetõttu jõudsin mina ajaliselt rohkem raha koguda. Ja mitte ainult ajaliselt, vaid kui Tõnule raha anti, siis ta ostis selle eest jäätist, aga mina hoidsin raha alles. Ja kui krooniaeg tuli, siis ostsin veel Klausilt kopikaid juurde, sest tol ajal aeti vaseäri. Mõtlesin, et kui mulle raha andma hakati, olin ma tegelikult vanem kui vennad seda saama hakates. Lamasin voodis. Üks vend tõusis teisest voodist üles ja läks toast välja. Sealt voodist tahtis ka üks tüdruk üles tõusta, aga ei tahtnud minu nähes ilma riieteta teki alt välja tulla. Kui olin tema poole seljaga, tuli ta välja ja pani riided selga. Ükskord oli Helina mulle head naistepäeva soovinud. Et midagi vastata, olin vastanud, et mina naistepäeva ei tähista. Seepeale oli üks mees süüdistama hakanud, et mina olevat Helinat selle eest mõnitanud, et ta mulle head naistepäeva soovis. Praegu olid laua peal mingid marjad. Küsisin, mis marjad need on. Selgus, et tikrid. Küsisin, mis tikrisort see on, et ma marjade liigist aru ei saanud. Ütlesin, et ma ei tundnud neid sellepärast ära, et ma ei ole sel suvel veel tikripõõsa juurde saanud. Läksin teise laua juurde, millel olid virnas grammofoniplaadid. Kui neid puudutasin, hakkasid nad ümber minema. Küsisin, kes siin laamendanud on. Ütlesin, et mina täna kogu aeg laamendan, aga ma ei saa aru, miks. Vennal läks üks plaat katki ja see tuli ära visata. Seejuures oli tegemist veel hea plaadiga. Räägiti, et plaatidel on üks serv paksem kui teine, seetõttu tuleb nad panna virna vaheldumisi erinevat pidi, aga siis suureneb oht, et mõni kukub ümbrisest välja.

*
Nägin tuba, mis sarnanes kööktoast koosnevale korterile. Alviine oli sellises korteris elanud. Nii väiksesse korterisse ei saanud palju varandust koguda. Aga Alviinel olid olnud vanaaegne suur raadio, laulikud ja postkaardid. Laulikute järgi sai laulda või laulusõnu lugeda. Aga hiljem andis ta need meile. Suur raadio oli uhkem kui uueaegsed väiksed. Kuigi see oli vanem, ei teinud see halvemat häält. Magasin oma voodis. Teises voodis magas keegi, kellest ma ei saanud aru, kas ta on Henn või Helina. Ta läks esikusse ja ütles: "Simo ja Klaus". Nii sai öelda ainult Helina. Isa tuli minu voodi kõrvale. Ta ütles, et nii palju tekki ei või pea peale panna. Ta võttis mult pea pealt tekki vähemaks. Ronisin voodist välja ja magasin põrandal edasi. Ma ei saanud silmi lahti. Tahtsin vaadata Helina voodi poole ja tegin selle jaoks silmad sõrmedega lahti. Ma ei näinud ikkagi peaaegu midagi, aga Helina hakkas mu pilku kartma.

0 vastukaja: