laupäev, november 17, 2012

Signaal polaaralalt

Sõitsime paari kursusekaaslasega jalgratastega. Nad rääkisid, et politsei lubab rattaga sõita ainult õhtul kella kümneni. Ühele tänavapiirile jõudes see kellaaeg saabuski. Läksime edasi jala. Minu kõrvale sõitis rong. Tundus, et ta ei pruugi minust mööda sõita, vaid võib proovida ka mulle otsa keerata. Aga lükkasin ta kepiga kaugemale.

*
Räägiti, millised vägivaldsed valitsused erinevates Aafrika riikides on. Ühe Aafrika riigi väed olid teise sisse tunginud ja seal julma korra kehtestanud. Põlisrahva liikmed pidid iga päev läbi lasketiiru jooksma ja okupandid tulistasid nende suunas. Vahel ei saadud pihta ja nii mõni inimene pääses. Aga põlisrahvas paistis olevat alandlik ja minevat rõõmuga kuulide ette. Hakkasime sellise korra vastu võitlema. Meie eestvedaja juhendas, et me peidaks ennast ukse taha. Kui kaks tulistajat uksest sisse tulid, viskasime nad aknast välja. Järgmisel päeval tulid kaks järgmist tulistajat ja viskasime ka nemad. Meie eestvedaja ütles, et kolmandal päeval see meetod enam ei tööta, siis me ei tohi ukse tagant välja tulla. Kolmandal päeval tuligi vigadest õppinud tulistajaid kaheksa korraga. Nad ründasid kõiki ruumis olijaid, kes ei olnud ukse taga. Lõpuks ütlesime tulistajatele, et läheme poodi. Poest tõime neile mürki, mille nad ära sõid. Kolmandal päeval said vist osad vastuhakkajatest surma, aga üks jäi ellu.

*
Vaatasin oma arvutipostkasti seadeid. Seal pakuti mingit supermaskeerijat. Selgus, et kõikidel minu saadetud kirjadel on järjekorranumber, aga selle maskeerijaga saab numbri ära muuta. Muidu oleks inimesed teada saanud, mitu kirja ma neile kirjutamiste vahel veel saadan. Mulle tuli postkasti ingliskeelne spämm. Tahtsin seda ära kustutada. Aga peatusin, sest vaatasin, et saatja nimi meenutab Helina nime. Võibolla see oli tema nimi võõrkeeles ja see ei olnudki spämm. Postkasti vasakus servas oli maailmakaart, millelt oli näha, kus riigis teised asuvad, kellel postkast lahti on. Helina tuluke põles polaaralal. Vahepeal põles see Kanadas, vahepeal Aafrikas ja vahepeal Lõuna-Ameerikas, väikeste vahedega. Võibolla ta ei olnud tegelikult neil maadel, vaid oli kirjutanud programmi, millega sai tulukese asukohta muuta. Või hüppas tuluke ühelt mandrilt teisele sellepärast, et Helina ei asunudki maismaal, vaid nende mandrite vahel Atlandi ookeanil.

0 vastukaja: