reede, november 23, 2012

Vulgaarne raamat

Rääkisin, et Keres ei tulnud küll maailmameistriks, aga temasse suhtuti nagu maailmameistrisse. 1980. aastatel ei olnud tema populaarsus veel langenud. Ta suri aastal 1975. Vend lasi mõnedel peadel suuremaks kasvada. Üks pea kasvas hiigelsuureks, nii et see venda ennast hirmutas. Hakkasin pea eest põgenema. Vennale tehti lõpp peale. Lootsin, et hiljem ta taastatakse. Põgenesin pea eest võsa vahel. Jõudsin ühele Tartu vähetuntud tänavale. Seal oli valida kahe suuna vahel, kust edasi minna. Ühes suunas läks kitsas käik. Seda mööda olin läinud lapsena, aga nüüd enam ei mahtunud. Seetõttu läksin sisse suuremast hooviväravast. Ei olnud eriti oodata, et mind siit otsima tuldaks. Ja istusin veel rea kaugemasse otsa, nii et kui olekski otsima tuldud, oleks teised inimesed mind ära varjanud.

*
Tulime rongi pealt. Vend läks otse üle raudtee ja läbi jaamahoone. Mina tahtsin minna tunnelist. Kõigepealt tahtsin jopiluku kinni saada. Nägin, et tunnelisse sõitis üks auto, mis liikus mööda treppe. Jopi luku kinni saamine võttis mul tükk aega. Lõpuks sain ta kinni ja kõndisin läbi tunneli. Arvasin, et venda ma enam ei leia. Aga ta ootas mind siiski teisel pool jaamahoonet.

*
Ülikoolis tuli täita üks paber. Sellele tuli märkida kõik asjad, mille eest on saadud ainepunkte. Märkisin esimesele reale ainepunktide summa. Oli karta, et see summa liidetakse üksikute kursuste ainepunktidega kokku. Seetõttu otsustasin panna esimese rea arvu sulgudesse. Aga olin ta juba pannud. Panin ta nüüd veel ka rohelistesse sulgudesse. Paberil tuli vastata küsimustele. Küsimused olid vene keeles. Vend küsis ühe küsimuse tõlget. Selgitasin, et see tähendab, et küsitakse, kas teine aasta läheb esimesest rutem. Minu vastus oli, et võib minna rutem, sest asjad juba korduvad. Teiselt poolt võib teisel aastal esimesest rohkem õppida, kui leiutab paremaid meetodeid. Kõige lõppu mõtlesin kirjutada protesti, et miks ei ole küsimused eesti keeles. Aga sellest oleks võidud ülikoolis järeldada, et minu võõrkeele oskus on halb. Võibolla oleks pidanud sõnade tähendusi sõnaraamatust kontrollima, muidu ma võisin mõnest küsimusest mööda vastata.

*
Kuulsin tänaval pealt ühtede tüdrukute jutuajamist. Tuli juttu küpsest õunast. Ühel tüdrukul tekkis selle peale assotsiatsioon ja ta ütles kareldes, et ta ei ole veel armastuseküps. Talle ei saanud sellist lauset pahaks panna, sest filmides kogu aeg sisendati inimestele, et elu keerlebki ümber armastuse. Mõtlesin kirjutada, et osad inimesed usuvad, et elu on selline, nagu filmides. Aga mina usun, et selline, nagu ma ülikoolis õppinud olen.

*
Kõndisin koos klassivennaga mööda tänavat. Meenutasin, et ükskord ta ütles, et ma olen kulak. Nüüd ta vastas, et ma olen kulaku poeg. Seda ei oleks ta pidanud ütlema, sest minu isa oli tahetud represseerida. Algul roomasime, nagu olin teinud ka üksi tänaval liikudes, aga lõpuks tõusime püsti ja otsustasime minna edasi kõndides. Ühe maja juures jooksis klassivend mult kangialuse kaudu eest. Jooksin järele, aga teisel pool maja teda enam ei leidnud. Ta oli arvatavasti ümber maja nurga tagasi keeranud. Mina ei keeranud, vaid jätkasin kõndimist endises suunas. Klassivend jooksis mult arvatavasti sellepärast eest ära, et jutt lõppes otsa. Aga ta oleks võinud pingutada ja uusi teemasid välja mõelda. Pärast järgmisele tänavale keeramist tuli mehele naine selja tagant kallale. Naine pani mehele jala ette, nii et mees kukkus kõhuli. Naine ronis talle selga ja hakkas vägistama. Teised inimesed tänaval jäid seisma ja kiitsid naist, et tubli. Naine oli just avaldanud maailma esimese raamatu. Aga see ei olnud mingi hea raamat, vaid vulgaarne. Naine pigistas oma raamatust üle müüri väljaheiteid. Seejärel viskas ta väljaheidetehunnikusse mehe laiba. Oma laiba kukutas ta ka sinna. Tema lapsed jäid toitjata. Mees läks botaanikaaeda, kus oli trükikoda. Ta tahtis vastuseks naise raamatule trükkida oma raamatut. Raamatusse tahtis ta panna noote. Ta oskas vist noote kirjutada. Mina oli proovinud seda selgeks saada, aga mul ei olnud selle jaoks annet, nii et parem oleks olnud üldse mitte proovida. Kõlas muusika. Sain aru, et laulja hääl läheb kaks korda järjest üles, aga ma ei saanud aru, mitme noodi võrra. Nootidega muusika üles märkimine oli võimalik vist sellepärast, et inimene ei olnud võimeline vahepealseid hääli kuuldavale tooma.

0 vastukaja: