teisipäev, veebruar 19, 2013

Maitsvad mustikad

Kaskede sees olid kaldapääsukeste pesad. Küsisin, kas kaldapääsukesed elavad jõe ääres. Siiri vastas jah, ta on sellest rääkinud. Läbi Paide voolas jõgi. Hakkasin metsa alt mustikaid sööma. Mõned mustikad olid hiigelsuured. Pille ütles, et mustikate söömine on ainuke tegevus, mida ma tõeliselt armastan. Kuna mulle mustikad maitsesid, siis ma tundsin mustikad ja sinikad nii hästi ära, et ei pidanud neid kunagi mürgimarjadeks. Mis ei tähendanud, et ma ei oleks võinud mürgimarju mustikateks pidada.

*
Ütlesin vennale magistrieksamiks loetu põhjal mälu järgi, et kuigi Trotski põgenes Nõukogude Liidust, sellest hoolimata avaldas ta Teise maailmasõja ajal kartust, et varsti saabub Nõukogude Liidu lõpp. Tekkis kahtlus, kas Trotski oli Teise maailmasõja ajal veel üldse elus. Vaatasin raamatust järele. Seal oli kirjas, et Trotski tapeti aastal 1944. Lugesin, et üks Stalini alluvuses töötanud mees küsis Stalinilt, kas tal on mõrvarriik või üks teine riik. Stalin tappis ta pärast seda ära. See Stalini alluv polnud teadnud, et Stalin võttis tööle rahvuslasi. Ta arvas, et riik on internatsionalistlik. Aga ta oli ise vene rahvuslane ja selliseid oli Stalin võtnud tööle teisigi, ja need teised tapsid selle mehe ära.

*
Tepandi saatis meile oma plaadi. Panin kõigepealt mängima esimese poole esimese laulu. Siis katkestasin selle ja panin mängima teise külje teise laulu. Katkestasin ka selle, et kuulata otsast peale, alustades teise külje esimesest laulust. Need laulud, mida ma esimestena mängima panin, olid kõige kuulsamad. Aga teise poole esimene laul ei käivitunud, vaid selle asemel tulid ette Tepandi kirjutatud laused, et ta on solvunud, et niimoodi kuulatakse. Tal olid jälgimisseadmed, mida me kuulame. Aga arvatavasti ta arvas, et kuulab isa. Mina kuulasin teisiti kui isa, sest mulle olid need laulud juba nii tuttavad. Kui isa kuulama tuli ja mõned laused vastu kirjutas, siis see laul siiski käivitus. Kui mina seda olin mängima panna proovinud, oli Tepandil laulude arvutisse sisestamine vist veel pooleli, sest ta arvas, et me alustame kuulamist esimese poole esimesest laulust.

0 vastukaja: