laupäev, veebruar 23, 2013

Õnnelikkuse sajandid

Eesti ja Venemaa vahel algas tulevahetus. Tulistati peamiselt paukpadrunitega. Eestlased tahtsid venelasi hirmutada ja plaanis oli pidada tulevahetust kaks päeva. Rohkem poleks jätkunud laskemoona. Teised suhtusid asja muretult, aga mina kartsin, et Venemaa võtab sõda tõsisemalt ja vallutab kogu Eesti. Venemaa oli vist otsustanud kõik endised liiduvabariigid uuesti vallutada, alustades Eestist kui kõige väiksemast. Ukse taga koputas sissemurdja. Öised sissemurdjad koputasid alati nii vaikselt kui võimalik, et neid kuulda ei oleks.

*
Meile oli kunstiajaloos õpetatud, et Rooma riigi elanikud muutusid õnnelikeks kuuendal sajandil enne Kristust. Sama kehtis Väike-Aasia kohta. Aga Eesti elanikud olid olnud õnnelikud ainult paar viimast sajandit. Läksime järve. Järvest välja minnes mõtlesin ümber, et ma ei toogi siia tsivilisatsiooni, vaid viin kõik kaasa võetud asjad uuesti minema. Indiaanlased hakkasid mind jälitama. Põgenesin nende eest metsa vahele. Jooksin läbi võimalikult tiheda võsa, et jälitajatel silmist kaduda, aga paar kiiremat indiaanlast püsis mul endiselt lähedal selja taga. Mõtlesin, et siiamaani ma olen elanud kaasa indiaanlastele, aga nüüd sattusin nende vastaspoolele.

*
Oli valmis ehitatud üks uuenduslik maja. Rääkisin emale, mida ma selle maja lähedal kuulsin. Üks poiss oli küsinud oma emalt, miks peab selline maja olema. Tema ema oli vastanud, et sellepärast, et selle küljes on sellised lipud. Maja ehitajad olid hüüdnud poisile majast ähvardava lause. Ema ütles mulle, et kõike, mida kuuldakse, ei räägita päriselt.

*
Olin teist aastat magistriõppes. Seal loeti muuhulgas vanaaja ajalugu. Üks minust aasta hiljem magistriõppesse astunud poiss tahtis seda eksamit tegema minna. Ütlesin, et siis peavad tal kõik nimed ja aastaarvud täpselt peas olema, sest seal tehakse test. Mina olin neid loenguid kuulanud aasta varem ja poiss küsis mult, kas siis oli minu eksamitöö üleni punane. Vastasin, et ei, minul on aastaarvud peas ja mõnel aastal on olnud ka suuline eksam. Mõtlesin välja, mis teemal magistritöö kirjutada. Selleks võiks olla "Grenzsteini osa Eesti hariduses", sest Grenzsteini olin varem juba seoses raamatu koostamisega aasta aega uurinud.

*
Kõndisin mööda tänavat. Minuga samas suunas kõndisid mõned noored mehed. Üks neist ütles teise liigutuste peale ropu lause. Mõtlesin, kust küll tuleb nii palju ropendavaid mehi. Läksin sisse väiksesse poodi. Sealsed müüjad olid harjunud, et panen seal iga pühapäev Helinale paberkirja posti. Aga täna läksin poest välja kirja kirjutamata. Mõtlesin, et saadan Helinale ainult kahelauselise elektronkirja, et ma tegin päevaplaani ümber ja nüüd ei tea, kas mul jääbki aega talle kirjade kirjutamiseks.

0 vastukaja: