reede, veebruar 22, 2013

Tahtsin üksi olla

Vaatasin arvutipostkasti. Seal oli kirjade lugemiseks mitu võimalust. Üks võimalus, mida pakuti, oli, et lugeda ainult iga teist kirja. Olin tõlkinud hiljuti kaks raamatut, mida ei olnud veel trükkida jõutud. Nüüd leidsin võrgust, et üks neist raamatutest oli juba enne mind eesti keelde tõlgitud. Võrdlesin enda ja seda tõlget. Minu meelest teise inimese tehtud tõlge oli liiga lihtsustatud. Lootsin, et kui kaks tõlget on nii erinevad, siis saab minu tehtu ka välja anda. Uksest tuli inimesi sisse. Ütlesin, et avastasin, et seda raamatut on varem ka tõlgitud. Taimo ütles selle peale assa raks. Olin talle varem rääkinud, et tõlgin raamatut, kui ma ei olnud seda veel lõpetanud. Üks tüdruk tuli mulle lähemale. Ta näitas minu taskuarvutil ümmargust keeratavat nuppu ja küsis, milleks see on. Vastasin, et selle üle ma polegi mõelnud. Ma polnud varem üldse märganud, et seal on keeratav nupp. Nüüd vaatasin, et sellelt saab vahetada režiime, näiteks panna kultuurirežiimile. Hakkasin vaatama televiisorit. Pille ütles, et ma sellist filmi ei vaataks. Selline film tuli vist just sellepärast, et taskuarvuti nupp oli kultuurirežiimil. Läksin Tõnu eest vannituppa ja panin ukse riivi. Selle vannitoa riiv oli nii logu, et Tõnu sai selle lahti lõhkuda ja ukse vahele jäi suur pragu. Tõnu sai sellest hoolimata vihaseks, et ma ukse tema eest riivi panin. Läksin tuppa, mis oli minu tuba. Vaatasin seal filmi, kus rahvas andis Napoleonile peksa. Minus tekitas selline rahvas masendust, kes Napoleoni peksmist isegi televiisoris näitas. Minu tuppa püüdis tungida inimesi. Ajasin neid välja. Ütlesin, et ma tahan üksi televiisorit vaadata või vähemalt üksi olla.

*
Ühel lapsel diagnoositi vähk. Nüüd pidi ta ülejäänud elu voodis lamama. Kui läksin tema voodi juurde, tegi ta parajasti valuhoo tõttu kaeblikku häält. Kuna ta oli ebaintelligentne, võis ta haigusest hoolimata õnnelik olla. Tema isal oli ka lapsena vähk diagnoositud ja tema oli pidanud siis ka toas istuma. Aga see isa meenutas, et lapsena meeldisid talle kõige rohkem õuest paistvad valgus ja varjud ja sealt kostvad hääled. Ta oli soovinud õue nende juurde minna. Leidsin, et siis oli ta elu üsna hea, kui kogu aeg oli olemas ilus asi, mida igatseda.

*
Üks väike tüdruk oli kõndinud tänaval. Ta oli hakanud nägema koera mitmekordselt ja valel tasandil. Ta oli kukkunud maha ja enda arvates koeral ninast kinni võtnud ja ta surnuks kägistanud. Pärast seda oli ta hakanud taganema enda arvates mööda kõnniteed, aga päriselt kõndinud autoteel. Läksin selle tüdruku kannul ühte poodi. Küsisin müüjalt pirukaid ja šampooni. Müüja andis mulle ühe šampoonipudeli ja küsis, kas seda. Vaatasin, et see on tapeedi, mitte inimese šampoon. Ütlesin, et seda ma ei taha. Ütlesin, et ma näen nii halvasti, et praegu ei osta midagi. Kui ma juba praegu kaupa ei näinud, siis pidi vanemas eas poes käimine muutuma päris võimatuks, sest nägemine pidi veel halvenema. Olin sama poe ruumides, kui seal enam poodi ei olnud. Ma ei teadnud, kas nüüd võib kaupa tasuta võtta või mitte.

0 vastukaja: