esmaspäev, veebruar 11, 2013

Vastukajad on põhjendatud

Kui veel "Eesti ajaloo" teise köite vastukajadest rääkida, siis üks seda kritiseerinud ajaloolane ütles, et see ei ole edasiminek, vaid tagasipöördumine baltisaksa ajalookirjutusse. See on kooskõlas minu teooriaga ajalookirjutuse lainetest. Üks raamatu kaitsjatest ütles, et teoses pole midagi uut, vaid autorid on kõike seda juba varem võõrkeelsetes artiklites öelnud. Siin ma näengi sihtgruppide segiajamise põhjust. Kui tehakse rahvusvahelisel konverentsil võõrkeelset ettekannet, siis sobib öelda välismaalastega ühise keele leidmiseks Muistse vabadusvõitluse asemel Ristisõda, aga "Eesti ajalool" on teine sihtgrupp. Selle vastu tunnevad paljud huvi patriootiliste tunnete tõttu, mitte eesmärgist teadlasena karjääri teha. Hiljuti "Ajaloolist Ajakirja" lugedes mind häiris sõna "karjääridiplomaat". Mõtlesin, kas nii kirjutab karjääriajaloolane. Mina näen diplomaadi ülesannet riigi esindamises, mitte karjääri tegemises.

Üks teise köite autoritest ütles, et nad tahtsid meelega lugejat provotseerida. Minu arvates ei ole suurte riiklike kuludega seotud "Eesti ajalugu" koht, kus lugeja provotseerimisega tegeleda, vaid see peaks olema võimalikult konsensuslik.

Seni ma kommenteerisin ainult raamatu vastukajasid ja sisukorda, aga eile õhtul alustasin raamatu enda lugemist. Mina kui toimetaja teeks kohe esimeses lõigus märkuse selle kohta, et on kirjutatud "meie esivanemad" jutumärkides. Tõmbaks kas jutumärgid maha või need sõnad kui otseselt mitte vajalikud ja koos jutumärkidega lugejat ärritavad üldse maha. Pealegi varasemates köidetes ei kasutatud tsitaatide puhul jutumärke, vaid kursiivi.

Eessõnas vihastas mind veel, et kirjutati, et arvatavasti tänu Euroopa Liitu astumisele nähakse nüüd 13. sajandi vallutust pigem positiivsena. See on autorite eneseanalüüs. Ma arvan, et kui Euroopa Liitu astumise vastu hääletas kolmandik, siis 13. sajandi vallutuse ja pärisorjuse vastu hääletaks suurem osa rahvast. Pealegi ei pea suhtumine Euroopa Liitu suhtumist ammusesse sõja kaotamisse muutma. Kui kõik Euroopast tulev on Euroopa Liit, siis on seda ka Hitler.

0 vastukaja: