kolmapäev, aprill 17, 2013

Rootsikeelne kiri

Üks peolauas istuv Rootsist tulnud mees ütles, et teine Rootsis elav mees saatis mulle kirja. Ta andis kirja üle. Kiri oli Rootsi keeles. Varem oli sama mees mulle kirjutanud eesti keeles, aga nüüd oli vist unustanud. Hakkasin kirja sõnaraamatuta lugema, viitsimata sõnaraamatut kasutada. Kirja autor meenutas, et ma olin pakkunud kahte rootsikeelset sõna, mida tema sugulane võis öelda. Ta oli nüüd sugulaselt järele küsinud, kes oli öelnud, et tema pole kunagi neid sõnu kasutanud, samuti ka mitte ühte kolmandat. Ma ei teadnud, mida need sõnad tähendavad. Kui neid nii tähtsaks peeti, siis võibolla olid need roppused. Aga ma teadsin, et inimesed sageli unustavad, mida nad öelnud on. Mees kirjutas veel, et ta valiti mingisse esinduskogusse. Vaatasin, et see ei olegi kiri, vaid ajaleht, järgmisel leheküljel kirjutab teine autor. Võibolla ma olin loetust valesti aru saanud ja ei olnudki kirjutatud minu oletusena nimetatud sõnadest, vaid ajaleht oli mulle saadetud ainult tõendina valituks osutumise kohta.

*
Saatsin ajaloolisti kirja. Kui kiri teele läks, märkasin, et sellele on lisatud viirus. Järgmiseks hakkas see viirus ka minu arvutis tööle. Külla saabusid vennad. Palusin neil arvuti viirusest puhastada. Ütlesin, et viirus on pärit arvatavasti muusikavideost. Aga muusikavideoid peab vaatama, sest mõni midagi muud üles ei riputa. Üks vend pani viirusetõrje tööle. See kustutas kõigepealt viiruse ära ja seejärel hakkas uurima, mida viirus teinud on. Näidati failide arvu, mille viirus on ära kustutanud. See arv kasvas pidevalt ja läks hästi suureks. Aga kõik failid kustunud ei olnud, sest kui kustutatud failide loendamine lõppes, hakati loendama kustutamata jäänud faile. Neid oli veel rohkem. Aga oletasime, et kustutatud on just enda loodud failid. Kui kontrollimine oli lõppenud, panin arvuti tööle. Sellel ei olnud enam windowsi, vaid ta hakkas tööle dosis. Ma ei teadnud, kuidas saab windowsi puudumisel windowsi peale tagasi panna. Seni olin teinud nii, et kui keegi on ühe arvuti taga, siis lähen teise taha, aga nüüdsest see võimalus puudus.

*
K. Sander asutas uue maleklubi. Läksin sinna kohale. Uue klubi asutamisel tuli kohale alati keegi, keda varasemas polnud käinud. Nüüd ilmus välja üks mulle senitundmatu venelane. Sander oli muretsenud uuele klubile ülikooli maleklubist erinevad nupud. Need olid väiksed ja laua sisse torgatavad. Mina pidin mängima Sandriga. Mänguga ei saanud veel pihta hakata, sest kõik nupud ei seisnud püsti. Hakkasin neid püsti panema. Seda tehes läks kogu aeg uusi nuppe ümber. Nuppude pealepanek venis tohutult pikaks ja tundus, et mängimiseni ei jõuagi. Ütlesin, et seni on niiviisi juhtunud ainult halbades unenägudes, aga nüüd ka ärkvel olles. Sander oli laua juurest kaugemale läinud. Pillasin osa nuppe maha. Mõtlesin, et need tuleks üles korjata, aga kõiki ma vist ei leia. Järgmine nädal mõtlesin, kas minna ainult ülikooli maleklubisse või uuesti ka sinna uude klubisse. Läksin sinna. Seal mängisid mõned klassiõed kabet. Nad näitasid kabeseisu, mida nad olid ühe tugevama mängijaga mänginud. Nad polnud peale pannud kõiki nuppe, vaid üks pool oli ette andnud. Mõtlesin öelda, et males tuleb etturite etteandmine vahel etteandjale kasuks. Siis mõtlesin, et kabes see vist ei kehti, sest males vabastab etturite eest võtmine liine, aga kabes on kõik nupud ühe tugevad ja vahetuste tõttu saavad need väiksema arvu korral rutem otsa. Mõtlesin, et ma olen pidanud ennast neist klassiõdedest males tugevamaks, aga kas ma tegelikult olen, kui nemad on kogu aeg mänginud. Edasi mõtlesin, et tugevamaks olen ma pidanud ennast sellepärast, et ma olen käinud maletrennis. Ja trennis lahendatakse ülesandeid, mis peaks tegema tugevamaks kui ainult mängimine.

*
Kristjan K. küsis, kus ta kella sekundiseier on. Näitasin, et kellal on kolm seierit. Kristjan ütles, ükski neist pole sekundiseier. Need on minuti, tunni ja äratusseier. Siis tuli sekundiseier ka tagasi.

*
Mõtlesin rääkida, et ma arvatavasti tean, kust arvutisse viirus sai. Minu arvutisse tuli uus viirusetõrjeprogramm, mis ainult reklaamis ennast, aga viirustest ei puhastanud, vaid küsis selle tegemiseks raha. Võtsin selle programmi maha. Kättemaksuks käivitasid programmi loojad arvatavasti minu arvutis viiruse. Viiruseid ja viirusetõrjeprogramme teevad ühed ja samad inimesed. Magasin ühes maamajas. Isa hakkas vendi järjest äratama. Ta äratas teises toas Hennu ja ütles, et Henn peab kohe paljana kööki jooksma. Mõtlesin, et kui isa minu voodi juurde tuleb, siis ütlen, et ma ei luba ennast hommikuti äratama hakata. Aga võibolla see äratamine on ainult unenägu. Unenägudes aitab, kui ründajatest mitte välja teha. Kui isa minu voodi juurde tuli, ei hakanud ta mind äratama, vaid võttis mul sokid jalast ja pani jala kronksus asendist lamavasse.

0 vastukaja: