reede, juuni 21, 2013

Sinimustvalge lipp Nõukogude ajal

Eile teatati ajaloo listides, et Vikerraadios tuleb saade "Sinimustvalge laulva revolutsiooni ajal", kus räägib Küllo Arjakas. Kuulasin seda ja kirjutasin pärast ajaloo arutelu listi:

*
Saates räägiti, kuidas üks mees hobuse ja sinimustvalge lipuga läbi Tallinna ratsutas. See võis olla umbes samal ajal, kui nägin ühte meest Eesti lipuga läbi Tartu kõndimas ja üks minust natuke noorem poiss ütles: "See mees läheb kinni."

Muinsuskaitse päevadel tõid korraldajad kolm lipuvärvi välja kolme eraldi lipuna, aga nägin seal ühte inimest vehkimas ka väikse lipuga, kus need värvid olid ühel riidel.

*
Sügisel 1986 tuli meile külla Tunne Kelam. Ta ütles, et käis surnuaial ja nägi seal Kuperjanovi haual sinimustvalget lippu ja küünalt. See oli Kuperjanovi sünnipäeval.

Ise olin sinimustvalget lippu joonistanud. Läbiotsimise kartusel liimisin sellele teise paberi peale ja peitsin mööbliprakku.

Aastal 1988 saime sinimustvalge laualipu riide. See peideti ühe raamatu vahele, et lapsed sellega ei mängiks. Raamat kingiti ära, nii et lipp ununes tähelepanematusest sinna vahele. Raamatu saajad ütlesid pärast: "Eriti tänulikud oleme me lipu üle."

Aastal 1989 ei olnud veel kombeks heisata sinimustvalget lippu maja lipuvardasse, aga heiskasime selle vabariigi aastapäeval oma korteri rõdule. Õde sõitis majast bussiga mööda ja ütles, et terve bussitäis inimesi oli seda vaadanud.

0 vastukaja: