pühapäev, juuli 14, 2013

Kirjanik Kallas

Teet Kallas. "Puiesteede kummaline valgus". Tallinn 1968. 205 lk.

Teet Kaldalt olen lugenud kolme raamatut - lapsena romaani "Kes tõttab öisele rongile", mis on arvatavasti tema parim, mõne aasta eest vanemat romaani "Heliseb-kõliseb..." ja tänavu ülalnimetatud lühiproosakogu. Tema loomingus on kasutatud võtteid, mida esineb ka siin blogis - realistliku ja fantastilise vaheldumine, imed, jutustuse poolelijäämine. Kui ma Kalda esimese romaani lugemise lõpetasin, hakkasin selle järgi kirjutama uut raamatut, võibolla see on mõjutanud ka minu hilisemaid kirjutisi.

Täna lõpetatud lühiproosakogus huvitas mind kirjutamisaja ajaloolise taustaga seonduv. Näiteks on praegu veidi kummaline lugeda, kui eriliseks materjaliks peeti siis nailonit, kuigi ma olen sellest mujalt ka kuulnud. Kolmes loos viidati Poola audiovisuaalsele kultuurile. Võibolla see peab olema veel vabamate maade kultuuri võrdkuju, millest Soome raadiole viidatakse üks kord. Aga võibolla ka mitte, sest Poolast tulevat oligi ilmselt kergem kätte saada, kuigi teiselt poolt ei ole Eestis olnud väga palju poola keele spetsialiste, et sealt palju tõlkida. "Loomingu Raamatukogu" olevat asutatud selleks, et avaneks võimalus avaldada tõlkekirjandust, enne oli sellest puudus. Ma pole analüüsinud, mis keelest seal on kui palju tõlgitud. Aga veel 1980. aastatest mäletan, et ajaleheputkades nägin marke ainult nendest riikidest, kus kommunistid võimul olid. Ühe bussisõidu ajal üks klassivend küsis teiselt, mitu Vietnami marki tal on, millele teine vastas, et tema sotsmaade marke ei kogu, mis oli väga imestamapanev.

Iseloomulik on lugu robotist, kellest kirjutati siis vist rohkem, kui neid maailmas vähem oli. Minu esimese klassi aabitsas oli veel tegelane robot, aga praeguses võibolla mitte. 1960. aastate robotil oli algharidus, praegu kirjutataks pigem geniaalsest tehisintellektist.

Lood raamatus on reastatud kronoloogiat arvestades. Kõigepealt on 18-aastased tegelased ja abituriendid, siis ajateenijad, edasi juba tavalised töötegijad ja vananemise tõttu populaarsust kaotada kartev seltskonnategelane.

0 vastukaja: