pühapäev, august 25, 2013

Inimesed ja loomad

Hakkasin mõtlema, kui vana ma praegu olen. Kõigepealt tuli meelde ema vanus, et see on tema looma aasta. Ja kuna see on ühtlasi ka minu looma aasta, siis selle kaudu tuli meelde oma vanus. Me oleme mõlemad sündinud mao aastal. Mõtlesin, et seda peaks kuidagi tähistama. Niipalju olen tähistanud, et vaatasin ühel päeval võrgust dokumentaalfilmi rästikutest. Aga seda vaadates mul ei olnud vist meeles, et on maoaasta. Kaalusin järgmise tähistamisviisina "Loomade elu" roomajate köite lugemist. Aga esialgu ma pole seda alustanud, sest putukate köide on endiselt pooleli. Selle mõtte peale võtsin putukate köite ja lugesin seda edasi.

Putukaid on peetud kõige paremini väljasuremise vastu kindlustatud loomadeks, aga mõned neist on väga kitsalt spetsialiseerunud. On olemas putukaid, kes elavad ainult paplitel. Seega kui mõni muu liik peaks välja surema, peaks toidupuuduse tõttu välja surema ka mõni putukaliik.

Mõtlesin üks päev, et mõni inimene on veel rumalam kui loomad. Loomad oskavad vähemalt süia, aga idiootidest inimestele tuleb toitu suhu panna. Või on ka idiootidest loomi, kes lihtsalt noorelt surevad? Putukate köitest sain vastuse, et on olemas terve liik, kes ei oska iseseisvalt süia, vaid söövad ainult siis, kui sipelgad neid toidavad. Väljaspool sipelgapesa surevad nad nälga.

Huvitav oli lugeda, et osad putukad paljunevad juba vastsetena. Kui ma seda edasi rääkisin, siis öeldi, et rotipojad võivad ka olla tiined, kui neid alles imetatakse. Mõnda inimest imetatakse väga kaua ja mõnel sünnivad endal ebatavaliselt vara lapsed. Siis äkki on maailmas juhtunud ka seda, et imetavat inimest ennast alles imetatakse.

Mõtlesin, et inimühiskond on loomariigile sarnane, selles mõttes, et on kitsalt spetsialiseerunud putukaid ja kõige söömisele on keegi spetsialiseerunud. Inimesi jätkub ka väga erinevate tegevuste jaoks, millega iga inimene ei tegele - kes suitsetab, kes peab koera, kes on narkomaan, kes mängib malet, kes on lahkusuline. Vanasti olid inimesed selle poolest üksteisele sarnasemad, et suurem osa tegeles põlluharimisega. Aga eri maadel kasvatasid nad siiski erinevaid vilju. Veel 1980. aastatel olid eestlased üksteisele sarnasemad kui praegu, sest oli üks eestikeelne telekanal. Mul polnud küll endal kodus televiisorit, aga koolis oli suurem osa alati vaadanud ühte ja sama telesaadet. Praegu on kanaleid rohkem, lisaks internet, raamatuid ilmub rohkem nimetusi. Psühholoogia raamatu järgi mida vabam on ühiskond, seda erinevamateks muutuvad inimesed. Minu isa küll kahtles selles, kuna tänavapilt näitavat, et inimesed muutuvad üksteisele sarnasemaks.

"Loomade elu" jagab putukad kasulikeks ja kahjulikeks, mis tundub olevat kommunistlik mõte. Lapsena lugesin "Naksitralle", kus oli loosung "Looduses peab valitsema tasakaal", mis on mind rohkem mõjutanud. Raamatus "Maari suvi" vist ka räägiti, et kui üks asi on ühest otsast halb, siis teisest otsast on ta hea. Asjade headeks ja halbadeks jagamise liigitakse Uku Masing kommunistliku mõtte asemel võibolla ka indoeurooplase dualistlikuks mõtlemiseks, millest soomeugrilased peaksid vabamad olema.

0 vastukaja: