pühapäev, detsember 01, 2013

Australaasia meister

Isa andis mulle viite Austraalia eestlaste ajalehes aastal 1953 ilmunud maleteemalisele artiklile. Kirjutan ümber artikli alguse:

VÕISTLUS AUSTRALAASIA MALEMEISTRI TIITLILE

Malemeister Ortvin Sarapuu jutustab m.a. novembris Aucklandis Uus-Meremaal Australaasia malemeistri nimele peetud võistluse käigust. Võistlus toimus Uus-Meremaa meistri Sarapuu ja Australia meistri Cecil Purdy vahel. Võistlus lõppes vahekorras 5:5 ja mõlemad on Australaasia meistrid.

Tänapäeval on male välja kasvanud nn. mängust, nagu seda üldiselt veel tuntakse mittemaletajate poolt. Põhjusena sellele võiks ainult tähendada, et male kohta on kirjutatud samapalju raamatuid ja ajakirju kui kõigi teiste mängude kohta kokku. Selletõttu on võimalik õppida raamatute kaudu peaaegu kõiki peensusi male kohta. Vaatamata kõigile teoreetilisile avastusile ja põhimõtteile pole siiani veel keegi malet täielikult käsitanud ning male on siiani lõpetamata teadus või kunst, milles on veel niipalju uut leida või vana parandada. Näiteks teoreetikud on lahkarvamisel parima käigu üle algseisus. Viimase 100 aasta jooksul on palju maletajaid olnud, kes on pühendanud eluea malele ja teinud suurt tööd teooria alal ning avanguis, kesk- ja lõppmängus.

Ühendriikide endine suurmeister Frank Marshall ütles enne surma 64 aastaselt, et tal on kahju lühikesest elueast, mis ei lubanud tal põhjalikult süveneda kõigisse peensusisse 64-l ruudul.

/.../

("Meie Kodu" 1953. 22. jaanuar. Lk. 2. Edasi saab lugeda aadressilt dea.nlib.ee)

0 vastukaja: