teisipäev, jaanuar 28, 2014

Kandidaatide laul

Ülikooli ajal olin õppinud pähe aastaarve ja nimesid, nüüd õppisin võõrkeele sõnu. Ütlesin, et mulle nii väga meeldis ülikooli ajal aastaarve ja nimesid pähe õppida, kui need olid peas, tuli ülejäänud jutt iseenesest. Toas algas sõda. Mõtlesin, et selle vastu aitab üks minu arvutis olev luuleteos. Läksin arvuti taha. Tahtsin sellest luuleteosest otsinguga üles otsida kohad, kus esines sõna "maasikas". Aga kõik võttis aega.

*
Ühes riigis toimus tuumaplahvatus. Oudekki kirjutas feisbukis, et nüüd tuleb ühe parteiga koalitsioonivalitsus teha. Ma ei tahtnud temaga koalitsiooni teha, seetõttu vastasin, et sellist valitsust ei tule. Isa astus tuppa. Ütlesin talle, et nüüd visati meile tuumapomm. Uurisin lähemalt, mis oli juhtunud. Ühe Aafrika riigi kaevanduse sissepääsu juurest põõsa tagant oli leitud kalatükke. Seepeale oli politseinik visanud kaevandusse oma väikse tuumapommi. Varem ei teatud, et selles riigis tuumapomm on. Nüüd paistis, et neid võis veel paljudes riikides olla. Politseinik oli ise plahvatuse järel elus ja andis seletusi. Vaatasin uuesti, mida Oudekki oli kirjutanud. Ta ei olnudki kirjutanud uuest Eesti valitsusest, vaid et talle meeldis juba varem selle Aafrika riigi üks partei rohkem kui teine, ja nüüd sai ta oma eelistusele kinnitust. Selle riigi parteidest ei teadnud ma midagi. Aga selline partei, mis Oudekkile meeldis, poleks arvatavasti mulle meeldinud.

*
Läksin koolimaja tiivatrepist alla. Enne esimesel korrusel ümber nurga keeramist sain aru, et esimesel korrusel on valve, ega õpilased tunni ajal ringi ei liigu. Seetõttu läksin trepist üles tagasi. Ülemisel korrusel kuulsin, et üliõpilastele pakutakse võimalust neljasid parandada. Ütlesin Kristerile, et ega ma mäletan, et ükskord ma ütlesin talle ise ka, et neli miinus on väga hirmus hinne. Seda ütlesin sellepärast, et ma polnud aasta aega ühtegi nelja saanud. Hiljem sain neid veel. Läksime klassi, kus pidi tulema tund. Rahvast oli palju ja oli tegemist endale istekoha saamisega. Istusin ühele toolile, mille juures ei olnud lauda. Üks õppejõud ütles, et seni on see tema koht olnud. Vaatasin, et minu kõrvaltoolil istus kolm meest üksteise süles.

*
Kirjutati, et Tšetšeenias läks üks Venemaa vastu võidelnud väeosa täies koosseisus Kadõrovi alluvusse. Oli oodata, et varsti on Tšetšeenia Kadõrovi juhtimisel jälle iseseisev. Tšetšeenid olid ühte hoidev rahvas. Ainult Dudajevi nime ei tohtinud vist praegu nimetada. Öeldi, et sellega on nagu ühe Venemaa poliitikuga. Peeti vist silmas, et kuni ta oli opositsioonis, oli ta tark, aga kui võimu juurde pääses, muutus rumalaks. Toas oli kaks meest, kes kandideerisid valimistel. Nad laulsid jämeda häälega: "Meestelaulu selts, meestelaulu selts." Laulmisega nad näitasid, et neid tasub valida. Mina laulda ei osanud ja poleks hääli saanud. Nende meestega hakati rääkima. Rääkimise ajal ümises üks edasi. Kui jutt läbi sai, laulis ta veel ühe korra: "Meestelaulu selts." Alles sellega oli laul lõppenud. Räägiti, et ühe neist meestest naine oli sisuliselt kahe mehega korraga abielus. Küsiti, kes ta teine mees oli. Vastasin, et üks poliitik. Mul ei olnud tegelikult selle kohta andmeid, aga olin ühe naispoliitiku kohta kuulnud, et ta on kahe mehega abielus, üks neist on minu nimetatud meespoliitik, seetõttu oletasin, et tegemist on ühe ja sama naisega.

0 vastukaja: