esmaspäev, jaanuar 06, 2014

Rahvariided

Kirjutasin eurolisti:

Kes arvab, et Euroliidus on liiga palju standardiseerimist ja monopoliseerimist, sellele pakub ehk huvi 29. aprillil 1878 "Sakalas" ilmunud artikkel "Rahva riided". Kirjutan sellest ümber esimese lõigu:

"Meie lugesime ajalehtedes, et Soomemaalt Pariisi tänavuse näituse peale kaks talu tuba saadetakse, kõikide nende riistade ja nõuudega, mis talus tarvitatakse, nagu ka inimeste kujude ja rahva riietega. Neid asju pandi jo Soome näituse peal imeks ja nemad saavad oma ise moodu ja iluduse pärast ka Pariisis tähelepanemist leidma, kus kõik maailma rahvad oma asjadega koos on. Kõikide Soome suguarudel olivad vanast väga ilusad riided ja moodud, kellest ka väga palju veel meie ajani järele on jäänud. Mida kindlam rahvas omas iseloomus on, mida kallimaks tema oma rahvaust peab, seda kindlamalt jääb ta oma vanade riiete juure."

Raamatuga "Mõtteline Eesti" euromeelset ajalookirjutust propageerinud Hvostov kritiseeris "Sakala" toimetaja Jakobsoni austamist. See artikkel ehk illustreerib tema kriitikat.

Rahvariideid võib võtta ka sümbolina. Rahvariided tähendavad millegi ise tegemist ja traditsioonidest kinnipidamist. Me ei pea tingimata rahvariideid kandma, aga peaksime oma peaga ja rahvuslikus vaimus mõtlema.

0 vastukaja: