reede, veebruar 28, 2014

Riieteta koolis

Üle rohuplatsi nurga oli tallatud jalgrada. Selle äärde oli pandud silt, et see on Kristeli puiestee. Tõstsin taldrikusse tiigriliha, aga sööma seda ei hakanud.

*
Ma olin iga aasta 1. septembril lugenud raamatut mesilastest, aga viimasel ajal enam mitte. See oli väga sügavamõtteline raamat. Isa võttis selle raamatu kätte ja tegi selle põhjal valejärelduse. Inimesed olid vapustatud, et tema valejärelduse tegi. Isa küsis, kes pani selle raamatu nii lähedale riiulisse. Kui see oleks kaugemal olnud, oleks selle juurde kõndimine aega võtnud ja isa oleks saanud sel ajal järele mõelda. Tahtsin tänaseid unenägusid üles kirjutada. Hommikul olin juba ühte kohta kirjutanud. Kui ma neid üleskirjutusi praegu üle lugesin, siis nägin, et hommikul olin mäletanud hoopis teisiti. Seetõttu ei hakanud ma kirjutama nii nagu ma praegu mäletasin, vaid tegin koopia hommikul kirjutatust.

*
Möödusime lauast, kus istusid üks klassivend ja mõned tüdrukud. See klassivend ütles, et keegi peab temaga abielluma. Kommenteeriti, et ta tahab kõik tüdrukud endale saada.

*
Olin päev läbi koolis ilma riieteta ringi kõndinud. Enam ma ei tahtnud ja võtsin käteräti. Üks mees tuli minuga rääkima. Küsisin mitu korda üle, mida ta ütles, aga ikka ei saanud aru. Küsisin, kas ta räägib ajukubatuurist. Mees tegi pettunud häält, et ma valesti kuulen, ja eemaldus. Ütlesin talle, et ta oma jutu üles kirjutaks, siis ma saan aru. Natukese ajapärast tuli ta minuga uuesti rääkima ja nägi nüüd teistsugune välja. Ta soovitas, et ma ei peaks riidesse panema. Ja lisas, et ta polnud rääkinud ajukubaruurist, vaid raamatukubatuurist. Ta küsis, mitu raamatut on üks inimene kõige rohkem kirjutanud, kas miljon. Vastasin, et nii palju võib kirjutada, aga sellel pole mõtet. Mõtlesin, et Eestis ei kirjuta kõik autorid kokku ka aastas miljonit raamatut. Nägin, et meile tuleb tundi andma naine, kellest ma teadsin, et talle ei meeldi, kui kellelgi vähe riideid seljas on. Kuulsin, kui ta palus mulle midagi öelda. Läksin nurga taha riidesse panema.

*
Maksin poes kauba eest ja sain tagasi münte. Vaatasin, et kõik tagasisaadu ei ole Euroopa Liidu raha, vaid üks münt on Inglismaa oma. Eemal seisid Erik, Martin ja Jürgen. Läksin neile Inglise münti näitama. Üks neist tahtis seda enda kätte saada. Ma ei andnud, vaid pigistasin selle rusikasse. Ütlesin, et ma olen näinud, mis juhtub, kui raha teiste kätte anda. Pistetakse sellega jooksu.

*
Mul oli raamatu tõlke toimetamine pooleli. Mõtlesin, kui kaugel ma olen. Üle poole raamatu oli selja taga. Iga nädalaga jõudsin palju edasi. Meenutasin võõrkeelte sõnu, mille olin kunagi pähe õppinud. Paremini oli mul meeles just need sõnad, mida olin tabelitena õppinud. Mõtlesin, et kui Oudekki kasutas blogisissekandes ühte itaaliakeelset sõna, siis arvatavasti sellepärast, et see esines itaalia kommunisti teostes. Mõtlesin seda voodis lamades. Henn ütles oma voodist: "Vennad ja õed!" Seejärel tuli ta voodist välja. Ma magasin, aga mul olid silmad pooleldi lahti. Panin ühe silma kinni, et Hennule ei jääks muljet, et ma olen ärkvel. Teist silma ma ei sulgenud, sest see ei jäänud Hennu vaatevälja.

0 vastukaja: