teisipäev, mai 27, 2014

Elus meeldinud asju

Mul oli väga ilus lapsepõlv. Vähemalt tundub praegu, et see oli ilus. Aga tundus ka sajandivahetuse paiku raamatut "Uneriik" kirjutades, kus kasutasin lapsepõlvemälestusi. Ja kui ma suudan praegu lapsepõlve ilusana mäletada, siis on ka tänane öö ilus.

Üks lapsepõlve naaber kandideeris eilsetel valimistel. Mina teda ei valinud. Aga lapsepõlvest on mul temast kõige paremad mälestused. Hiljem on ajad halvemaks läinud.

Valisin kandidaadi, kelle kohta on mul samuti lapsepõlvemälestusi, samuti häid. Halbadest asjadest, mis elus juhtuvad, võib olla nii palju kasu, et nad on headele kontrastiks ja hea pääseb paremini esile.

Kuna lapsepõlv enam pikemaks ei lähe, siis tuleb vist ühtesid ja samu mälestusi elu jooksul palju kordi kirjutada. Aga mälestused peaksid ise aegamööda muutuma, siis täielikku enesekordust ehk ei tulegi.

Lapsepõlves meeldis mulle näiteks, kui mulle kingiti märkmik. Või kui ma võtsin koolivihikute sahtlist uue vihiku koduseks tarbeks. Meeldisid isegi telereklaamid, mis praegu enam ei meeldi. Juba lapsepõlves ei maitsenud mulle kapsasupp, mis pole ka hiljem maitsema hakanud. Aga maitses toores kapsas. Banaan maitses rohkem kui praegu, aga seda sai harvem. Praegu meeldib mulle rohkem üksi olla kui lapsepõlves.

Hea mälestus ei pea olema tingimata lapsepõlvemälestus. Ülikoolis meeldis mulle näiteks Laari loeng. Või kursusetööde kirjutamine. Või raamatukogust ajalooraamatute laenamine. Laenasin mõnel korral ka selliseid, mis otseselt õppeülesannetega seotud ei olnud.

Keskkooli ajal meeldis mulle raadiost muusikat kuulata ja joonistada. Meeldis ajalehtedest malenurkasid välja lõigata. Meeldis maleajakirju osta ja malevariante ümber kirjutada. Seda aega igaüks enam lapsepõlveks ei pea, aga mõni peab.

Praegu mulle meeldib, et selle blogisissekande eelvaates on ilusad tähed. Meeldib, et uue arvuti ekraan ja klaviatuur on veel puhtad. Meeldib, et ma sain päeva jooksul nii palju tõlgitud nagu ma olin otsustanud ja et jäi veel muude asjade jaoks aega üle. Meeldib, et blogis ei ole laikimisnuppu, mis näitaks, mitu inimest ei laigi. Ja see, et öösel on pime, kuigi on juba maikuu.

0 vastukaja: