laupäev, august 09, 2014

Kuidas õppida

Üks päev tuletati ajalehes meelde, et ülikooli ainepunkt on defineeritud töötundide arvu järgi. Tegelikult nagu saab kas kõndida või joosta, võivad ka töötunnid olla erineva intensiivsusastmega. Konstantin Ramul artiklis "Kuidas õppida" loetleb kolm erinevat meeldejätmisviisi, millest iga järgmisega meeldejäämise protsent tõuseb:

1) lugemine,
2) korduv lugemine,
3) loetu peast üles ütlemine.

Kaasüliõpilased kirjeldasid tavaliselt, nagu nad kasutaks õppimisel teist meetodit. Ma polnud küll ülikooli ajal veel Ramuli artiklit lugenud, aga kasutasin nimede, aastaarvude ja võõrkeele sõnade puhul kolmandat ning sain neli aastat stipendiumi. Minu kogemus näitab, et intensiivsem ajutegevus võib kiiremini väsitada. Ühes psühholoogia raamatus kirjutati, et on olemas kolme liiki väsimust - vaimne, füüsiline ja emotsionaalne. Ühte liiki väsimusest puhata ei aitavat kõige paremini passiivne puhkus, vaid lühiajaline teist liiki aktiivne tegevus. Ehk siis vaimsest tööst füüsilised harjutused või lemmikmuusika kuulamine.

1 vastukaja:

Rents ütles ...

Kõige paremini pidi aitama mitte pidev kordamine ja ülelugemine, vaid loetu kasutamine. Näiteks, et kui arvad, et oskad juba neid võõrsõnu, üritad neid kasutades jutukest kirjutada jne.