pühapäev, november 02, 2014

Kraanapildid

Pääsesime Saksa sõjaväest vabaks. Aga varsti kutsuti meid tagasi, sest puhkes uus sõda. Meie hulgas oli neid, kes julgesid Hitlerile vastu vaielda. Hitler neid selle eest ei karistanud, sest tal oli väga sõdureid vaja. Aga mõne asja eest võis ta karistada.

*
Olin maleklassis, kus täiskasvanud mängisid kiirturniiri. Mina ja kolm kõige nõrgemat ei osalenud, vaid vaatasime pealt. Ütlesin, et me võime neljakesi teise turniiri teha. Täna olin nelja kõige nõrgema hulgas, aga mitte alati, vahel oli mu vorm parem. Rei andis mulle rohtu, et ma selle koju isale viiks. Kodus küsiti mult, kuidas täna turniir nii kaua kestis. Vastasin, et täna toimus kaks turniiri, ma mängisin neist ainult viimast. Andsin isale kaks rohtu üle. Isa ei teadnud, mis haiguse vastu need on. Rei saatis viimasel ajal iga kord isale rohtu.

*
Vaatasin oma vanu vihikuid. Segamini olid koolivihikud ja isiklikud. Mulle meeldisid isiklikud rohkem. Olin neisse kirjutanud lapsena muuhulgas romaanitriloogia. Vaatasin ühte romaani, mis oli ilukirjas. Ilukiri võttis rohkem aega kui tavaline, aga ma olin viitsinud seda teha. Ühele paberile olin joonistanud kraanasid. Iga kraana oli ühtlasi mingi tähe vaste, neist kokku moodustus sõna. Tagantjärele ei olnud kõige kergem aru saada, milline kraana vastab millisele tähele, aga tähed olid allservas toodud. Üks kraana oli sissepoole konksus, see vastas eitavale tähele. Näitasin Klausile, kui hästi ma olin osanud kraanasid joonistada. Ütlesin, et ma oskasin seda ainult korraks, enam ei oska.

0 vastukaja: