laupäev, november 01, 2014

Naabri sõrmus

Tõnu rääkis, et majandus kasvab liiga kiiresti. Mulle hakkas kohale jõudma, et majanduslangus on asendunud majanduskasvuga. Ütlesin, et muudkui kasvab ja kasvab. Tõnu rääkis, et tahetakse toota mitu triljonit küttepuud, planeet ei ole nii suur. Mõtlesin, et mitu triljonit on maailma rahvaarvust rohkem, aga üks inimene võib tarvitada mitu küttepuud. Küsisin, kui palju ma peaks sellise majanduskasvu tingimustes raamatu saatesõna eest raha taotlema. Tõnu soovitas taotleda kaks korda rohkem kui ma olin küsinud. Mõtlesin, et ta lähtub sellest, kui suured on juristide palgad, aga mina ei ole jurist.

*
Vaatasin sipelgapesa. See oli väikseks jäänud, känd paistis pesa seest välja. Pesa kuulus suurtele sipelgatele, aga seal oli näha liikumas ka üksikut teist liiki sipelgat. Olin lugenud, et kui ühte liiki sipelgas läheb teist liiki sipelgate pessa, hammustatakse ta pooleks. Jälgisin, kas hammustatakse, aga ei hammustatud. Olin lugenud veel, et sipelgad peavad koduloomi. Aga koduloomi selles pesas ka näha ei olnud.

*
Märkasin keset ööd, et laest hakkas vett sisse tulema. Arvuti ei tohtinud märjaks saada. Seni polnud arvutiga midagi juhtunud, aga varem polnud ka laest vett peale tulnud. Mõtlesin, et arvutile tuleb kile peale panna. Elasime Kaunase puiesteel. Vaatasin meie maja väljastpoolt. Meie all elasid mees ja naine. Nende korteril ei olnud välisseina. Ühest toast teise minek oli neil raskendatud. Teise tuppa minekuks kõndisid nad külg ees mööda maja serva, liibudes vastu selja taga olevat tubade vaheseina. See oli allakukkumisega riskimine, aga nad ei kartnud. Istusin koos selle korteri perenaisega õues teisel pool teed pingi peal. Leidsin maast metallrõnga. Perenaine ütles, et see on tema sõrmus. Ta hakkas kahtlema, kas see ikka on tema sõrmus, kui tal oli olnud mitmetahuline, aga see on ümar. Oletasin, et võibolla ta näeb sellepärast valesti, et tal sulas tulekahju ajal silmas olev lääts ära, nii on varem teistega juhtunud. Perenaine vastas, et nii vist oligi.

*
Võistlesin suusavõistlusel. Olin kõige ees, minust natuke tagapool sõitis Krister. Mõtlesin, et kui ta must mööda läheb, hakkan tema tuules sõitma ja liigun kiiremini edasi. Ma vist ei juhtinud, vaid olin teistest ringiga maas. Need võistlused olid kas Euroopa või Eesti meistrivõistlused, ma ei olnud kindel, kummad. Kuigi võisin olla teistest ringiga maas, ma finišisse jõudes lõpetasin sõidu, mitte ei läinud järgmisele ringile.

0 vastukaja: