kolmapäev, veebruar 18, 2015

Statistika riikide kohta

Raamatukogust olid mänguautomaadid ära võetud ja uus sisustus asemele pandud. Läksin oma kabiini. See asus eraldi maailmas, kus toimuv ei olnud teises maailmas toimuvaga seotud.

*
Ajalehes kirjutati, et Vabaerakond peab ennast Eesti kõige tähtsamaks parteiks, mida näitab see, et esimest korda Eesti valitsusega kohtuma läksid selle partei liikmed Jaapani delegatsiooni koosseisus. Riiulis nägi üks raamat välja selline, et kutsus väga lugema. Tõmbasin selle välja. Selgus, et see oli füüsikaõpik. Ütlesin, et ma arvasin, et ilukirjandus. Panin ta riiulisse tagasi. Lähedal oli üks väga õhuke füüsika käsiraamat, milles sisalduvad teadmised jäid minu teadmistele alla. Vaatasin geograafiaraamatut, kus oli toodud igasugust statistikat. Raamatu väljaandmisaastal oli Türgis olnud 1000 inimese kohta 5 raadioaparaati. Seda oli vähem kui praegu, sest ainuüksi minul oli kaks raadioaparaati, lisaks veel teiste perekonnaliikmete omad. Jalgrattaid oli Türgis tol ajal vähe, aga jalgrattateid palju. See tuli nähtavasti sellest, et enne jalgrattaid olemas olnud jalakäijate teed loeti ka jalgrattateedeks. Kooliskäijad olid kunagi teinud lipukaarte. Kõige keerulisem selle juures oli olnud lipu joonistamine. Aga praegu tuli mul mõte, et neid kaarte saaks teha ka ilma liputa. Kõik, kes olid neid kaarte teinud, olid küsinud lipuosade arvu, aga neid oli keeruline kokku lugeda. Praegu mõtlesin, et sellest raamatust saaks kaartidele kanda igasugust muud statistikat. Ühe Haiiti poliitiku kohta kirjutati, et ta on sooritanud üle 100 riigipöörde. See tegi mulle nalja, sain aru, et erinevates maailma riikides. Prantsusmaa kohta kirjutati, et seal oli toimunud mitukümmend riigipööret. Mõtlesin, et Haiiti oli Prantsusmaa koloonia, iga Prantsusmaa riigipööre tähendas riigipööret ka Haiitil, lisaks toimus seal muid.

*
Vaatasime televiisorist filmi, mida olin varem ka näinud. Seal oli ühel naisel kaks meest, nüüd olid need mehed omavahel kohtunud. Üks mees ütles teisele, et teine on salanõunik. Sellest oli aru saada selle järgi, et salanõunik vaatas keerulise ehitusega taskukella. Igaüks ei oleks aru saanud. Salanõunik ütles, et ta elab üks sajand varasemas ajas kui teine mees. Noorem mees hakkas selle peale salanõuniku sajandit iseloomustama. Kaks minutit enne lõppu tuli reklaamipaus. Ema ütles, et ta tahab näha, millega film lõppeb. Mina ütlesin, et lõppu ma mäletan. Mäletasin, et kohale saabub nende meeste naine, jääb välisuksel seisma ja naeratab. Aga paistis, et eelmise korraga võrreldes on filmi pikemaks tehtud. Kui naine oli ära naeratanud, siis näidati tooli, millel oli istunud salanõunik. Nüüd olid seal veel ainult tema kaabu ja püksid. Naisele võis niimoodi jääda mulje, et tal on ikkagi ainult üks mees, kes riietub vahepeal teiseks ümber. Naine palus, et teda kallistataks. Kallistama läks nähtamatu, keda näidati kerge musta uduvinena. Pärast seda hakkas üks televiisorit vaadanud naine nähtamatut nuga ihuma.

0 vastukaja: