teisipäev, september 29, 2015

Metsa eksinud

Üks kursusekaaslane tuli külla. Ta rääkis, et ükskord ta otsis midagi ja leidis "Tunast", et olen kirjutanud mitmeleheküljelisi lauseid. Vastasin, et see oli Pätsi arvustus, "Tunas" on üks lehekülg sama palju kui raamatus kaks lehekülge. Minu esimesest luulekogust oli ilmunud hiljuti teine täiendatud trükk. Olin saanud kaks tasuta eksemplari. Pakkusin üleliigset eksemplari kohe kursusekaaslasele, et rutem lahti saada. Võibolla oleks küll pidanud kinkima mõnele minu jaoks tähtsamale inimesele. Seletasin, et teises trükis on lisatud järelsõna ja kolm eessõna. Pillele ütlesin, et üks tema luuletus on ka sees.

*
Ühe tähtsa reformierakondlase selg puutus vastu nuga. Pärast seda tuli mulle telefonikõne. Võtsin vastu ja ütlesin, et ma pole reformierakonna valija. Helistaja ütles, et ta on J. Reiljan Rahvaliidust. Vastasin, et Rahvaliitu suhtun isegi paremini, aga vist pole seda ka valinud, ma ei mäleta, mida ma olen teinud. Olen valimist kaalunud. Helistaja küsis, millega ma tegelen. Vastasin, et olen vabakutseline ajaloolane. Helistaja küsis, kas see ennast ise tootma ei hakka, kas selliste inimeste arv liiga suureks ei lähe. Vastasin, et ei, ma töötan kodus. Helistaja küsis, millest mul puudus on. Vastasin, et mitte millestki, ainult tulevikutagatistest. Iga minu vastuse peale toru teises otsas rohkem kui üks inimene naeris. Hääle järgi järeldasin, et helistaja valetas, kui ütles, et on Reiljan, ta on keegi noorem. Helistaja küsis, mida ma siis saada tahan. Vastasin, et kõik tuleb pisikeste tükikeste kaupa. Toru teises otsas naerdi.

*
Raamatus kirjutati, et inimene ei pääse kohutava tõsiasja käest. Üks perekond elas metsas, sest nad ei osanud metsast välja minna. Ühel päeval nad nägid, et kalda all mängib üks teine perekond jalgpalli. Teine pere kutsus neid enda juurde. Ülemise pere pereema küsis, et kuidas nad kaldast alla saavad. Mõtlesin, et mõni lahkuks metsast ujuma õppimise teel. Kaua metsas elanud pere liikmed hakkasidki teisel perel külas käima. Metsa eksinute pere ühel pojal oli üks päev käes pallipump. Pereema küsis, kas teine pere kinkis juba pallipumba. Tegelikult oli see metsaeksinutel algusest peale endal kaasas olnud. Metsa eksinud olid nad pärast seda, kui lahkusid ükskord suitsusaunast. Pere vanemad lapsed mäletasid veel, et kunagi elasid nad Tartus, aga nooremad olid juba metsas sündinud.

*
Ühes heas koolis läks üks poiss saali ette vastama, aga ei osanud. Ta mõtles vastust tükk aega. Lõpuks teine poiss viis talle abivahendi, et vastaja selle järgi vastuse ütleks. Vastaja luges vastuse direktori nähes maha. Järgmisel päeval küsis direktor väiksemas klassiruumis toimunud tunnis, kas etteütleja tunnistab etteütlemise üles. Etteütleja visati koolist välja. Olin riputanud uuele koduleheküljele mitmeid selliseid materjale ja mõned fotod. Koduleheküljel olid ka mõned jälgijad. Olin teinud viimasel korral kogemata juurde teise täpselt samasuguse kodulehekülje, ainult erineva aadressiga. Kustutasin hiljem tehtu nüüd jälle ära. Järgi jäid veel vana ja üks uuem kodulehekülg. Vana lehekülge sai lugeda vanade ja uut uute arvutitega. Uuele leheküljele olin erinevalt vanast pannud peale käsu, et see ei oleks otsingumootoriga leitav. Nüüd mõtlesin selle käsu maha võtta.

0 vastukaja: