teisipäev, november 29, 2016

Castrost ja Kuubast

Olen kirjutanud varem blogis ja ajaloo arutelu listis pisikestest ingliskeelsetest raamatutest Kuuba kommunistide Che Guevara ja Castro kohta. Eile ja üleeile saatsin listi seoses Castro surmaga kaks uut kirja. Kuna täna unenäod meelde ei jäänud, siis kirjutan blogisissekandeks ümber need kirjad.

Esimene koht, kust ma Castro surmast teada sain, oli venekeelne võrguleht Newsru.com. Seal meenutati, et Castro tuli võimule, kui ta vallutas 1. jaanuaril 1959 Havanna. Aastal 2008 andis ta võimu üle oma vennale. "Postimehes" nägin vist hiljem sama aastaarvu, aga "Eesti Päevalehes" aastaarvu 2006. Ise täpselt ei mäleta. Ühes lehes küll kirjutati, et üleandmine käis kahes järgus, kõigepealt ajutiselt ja siis lõplikult. Castro matused toimuvad 4. detsembril. Loetud venekeelne leht on Putini võimu suhtes kriitiline, aga loetud loos ei nimetata diktaatoriks Castrot, vaid tema eelkäijat Batistat. Samasugust asja nägin hiljem "Postimehe" võrguküljel, aga paber-"Postimehes" nimetati mõlemat diktaatoriks. "Postimehe" paberväljaande artiklid olid Castro suhtes kriitilisemad kui "Eesti Päevalehe" oma, mis oli tõlkinud Inglise leiboristide lehe ajakirjaniku artikli.

Raadios on vahel lastud Castro pooldajate laulu, mille sõnasid ma listi esimest kirja saates oletasin mäletavat kujul "Jamaikal ja Kuubal on ühised tähed, kuid saatus on erinev neil". Aga kolm allikat andis sõnad teisiti, nimelt "Jamaikal ja Kuubal on ühised tähed, / on sarnaselt sinised veed... / Kuid ometi kõrvuti elus ei lähe / neil kaluri rajad ja teed…" Tolle aja oludes võibolla need sõnad meeldisid ka osadele kommunismi vastastele, kui nad mõtlesid, et mere taga on Soome, Rootsi ja Ameerika Ühendriigid, sama moodi nagu jamaikalase jaoks Kuuba.

Tsiteerisin ükskord varem listi saadetud kirjas ühte rida Lauri Vahtre mälestusteraamatust, kus sõnade autor pidas Tšiili diktaatorit Pinochetti sama heaks kui demokraatlikumaid Reaganit ja Thatcherit. Seal oli üks rida ka Kuuba kohta, mille listi kirjutasin samuti mälu järgi kujul "neegripealik Kuubamaalt saeb palmipuid Angoolas". Hiljem otsisin otsingumootoriga selle laulu üles ka võrgust ja olin tsiteerinud täpsemalt kui Jamaika-teemalist laulu, kirja panemata jätsin sellest laulureast ainult esikohal oleva sidesõna. Kuulasin ka ise 1980. aastatel Ameerika Häälest, kuidas Kuuba väed tegutsesid Angoolas ja püüdsid seal samasugust korda kehtestada. Ülikoolis käisin ajal, kui Eestis oli kommunism kukutatud, aga Kuuba ajaloo teemalises loengus öeldi, et Castrol on karismat "nii et hoia ja keela". Loetud romaanide kohta mäletan, et raamatu "Must kapten ehk Lendav Hollandlane" osade peatükkide tegevuskoht oli vist Kuuba pealinn Havanna, kuigi tükk aega Castrost varasemal ajal. Kuubast on kirjutatud ka maleajaloos, sest sealt oli pärit maailmameister Capablanca. Kuuba sportlasi on näidatud ka füüsiliste spordialade teleülekannetes.

0 vastukaja: