teisipäev, detsember 13, 2016

Kaheksajalad

Põhikoolis olid mu lemmikõppeained ajalugu, geograafia ja bioloogia. Nüüd vaatasin ajakirja "National Geographic" põhjal, et geograafia on ajalugu ja bioloogiat ühendav teadus.

Bioloogia poole pealt oli seal artikkel kaheksajalgadest. Tegevuskohana nimetati India ja Vaikset ookeani või nende piiriala ja Austraalia lähedasi meresid. Öeldi, et kaheksajalad on maskeerumise maailmameistrid. Kaheksajalg ütlevat, et ära mind vaata, ma olen kivi. Ise oleks pakkunud, et kõige paremad maskeerujad on kameeleonid. Mõtlesin, et on olemas kaitsevärvi vahetavaid loomi, samuti linnud oskavad hääli järgi teha, aga kas keegi maskeerib ka lõhnu? Inimene lõhnaõliga küll, aga kuidas on teistega? Koer võib olla pime, aga hea haistmisega.

Kaheksajalgade kohta kirjutati veel, et nende intelligentsust on raske mõõta. Üheks intelligentsuse näitajaks peetavat oskust kasutada tööriistu, kuid kahesajalg tööriistu ei vajavat, sest tema keha on üleni tööriist. Kaheksajalg suutvat teha iga oma jalaga samaaegselt erinevaid liigutusi. Seda oli ka juures olevatelt fotodelt näha.

0 vastukaja: