teisipäev, märts 07, 2017

Vene keele harjutamine

Lugesin ajakirjast "Novõi Mir" edasi artiklit Lermontovist. Õigemini ei olnud see ainult Lermontovist, vaid ka teisest luuletajast nimega Rõži, pealkirja järgi temast veel rohkem. Pärast vaatasin võrdluseks andmeid tema kohta ka internetist. Ladina tähtedega lehekülgedel esines ka nimekujusid Rõžii ja Rõžij, aga sõnaraamatust vaadates öeldi seal, et rohkem kui ühesilbilistel nimedel muutub topelt i ladina tähestikus ühekordseks i-ks. Vene keeles on kaks topelt i varianti, üks on igratkiga ja teine kahe tavalise i-ga, mõlema kohta sõnaraamatus seletust ei olnud.

Lermontov elas 19. sajandi esimesel poolel, Rõži 20. sajandi viimasel veerandil. Lermontov suri duellil ja Rõži sooritas 21. sajandi algul enesetapu. Tema positiivsete emotsioonide vähesust näitab võibolla ka see, et artikli järgi ei kirjutanud ta peaaegu üldse armastusluuletusi. Kuigi mõne inimese kohta öeldakse ka, et ta on ennast tapnud õnnetu armastuse tõttu. Toodud oli näidisluuletusi, neist ühes nimetas Rõži ennast külmaks inimeseks. Mulle meenutas see minu esimeses luulekogus olevat luuletust reaga "külmus säilitab vaid tõe". Hiljem isiksuseomaduste testi tehes vastasin küll, et mulle on iseloomulik soojus. Aga seda vastust andes ma polnud kindel, kas see on õige vastus. Minu raamatus trükitud luuletus on osalt irooniline või kellegi teise seisukohalt, sest seal on ka rida "ilukirjandus on praht", ometi on raamat ise ilukirjanduslik.

Praegu ma loen raamatukogus venekeelseid ajakirju selle võrra rohkem, et loodan varsti venekeelset raamatut tõlkima hakata. Üks päev mulle soovitati, et kui ma raamatukogus käin, võiksin ma valida endale vaiksema ruumi. Aga mind ei häirinud raamatukogus miski, ma olen suures peres kasvanud ja võin vahel vahelduseks rahvarohkemas ruumis viibida, kui kõik seal lugemisega tegelevad. Ülikooli raamatukogus tundub olevat rääkimist rohkem kui linnaraamatukogus, sest üliõpilased tunnevad üksteist ja neil tekib tahtmine juttu ajada. Linnaraamatukogus küll raamatukogu töötaja võtab vahepeal lugejate telefonikõnesid vastu.

0 vastukaja: