esmaspäev, aprill 17, 2017

Loomad purgis

Peedul põles kuuseheki taga lõke. Vennad tegid selle kõrgemaks. Kartsin, et nüüd hakkab tuli laiali minema. Põgenesime kahe inimesega läbi metsa sündmuskohalt, kuigi oleks pidanud vist just tuld valvama. Jõudsin Tartusse. Nägin, et teel, mida mööda ma tahtsin minna, oli kari kasse, seetõttu valisin teise tee. Mõtlesin, et seni ma kartsin koeri, nüüd hakkan kasse ka kartma.

*
Olin koolis. Läksin küsima, kas ma pean söögiraha maksma. Ütlesin, et varem ma ei pidanud, sest olin paljulapselisest perest, aga nüüd on vennad suured. Mulle vastati, et ma ei pea söögiraha maksma. Aga söögitalongi mul erinevalt teistest ikkagi ei olnud. Olin käinud seni söömas ühes koolist kaugemas söögikohas, et oleks kindel, et ma ei sööks ilma loata. Tahtsin seal edasi käia, pealegi sellepärast, et sealt olin ostnud ka ühte välismaa ajalooajakirja. Aga kui lumi maha oleks tulnud, oleks võinud kool vahetundide ajal väljas käimise ära keelata. Ükskord üks õpetaja oli küsinud, et kes seda ütles, et välja võib minna. Polnud küll kindel, kas lumega talvesid rohkem tuleb.

*
Mul elasid bioloogiaklassis hoitavas purgis ämblik ja konn. Ämblik oskas oma kere enda küljest eraldada ja niidiga alla lasta. Aga sel korral läks niit teise asja taha sõlme. See oli ämbliku lõpp. Vesi läks sogaseks ja võibolla konn ei saanud ka ämblikumürki täis vees elada. Klassi astus bioloogiaõpetaja, kes oli öösel seda purki vaatamas käinud ja nüüd ütles käigu pealt, et loomad surid sellepärast, et nad lämbusid, kuna purgil oli kaas peal. Ütlesin, et kaane prao vahelt pääseb ka õhk sisse. Õpetaja vastas, et seda on nii vähe. Lapsed tulid purki vaatama. Üks poiss küsis, miks loomad ei liiguta. Vastasin, et nad on talveunes. Aga siis hakkas ühe looma küljest eraldunud kala küll ringi ujuma. Ühe ja sama liigi sees olid mitme liigi geenid ja sama loom võis erineval ajal elada erinevate liikidena. Võtsin purgil kaane pealt, et õhu juurdepääsu parandada. Hoidsin silmi kinni. Poiss ütles, et kala hüppas purgist välja. Vastasin, et ta paneks siis tagasi, mul endal silmad praegu ei näe.

0 vastukaja: