teisipäev, mai 09, 2017

Raamatumuuseumist kooli

Olime ühes majas. Seal oli kaks asja, üks neist oli raamatumuuseum Heureka. See oli minu jaoks küllaltki igav, sest kodus ma olin harjunud raamatuid lugema, mitte vaatama. Tüdrukud tõstsid muuseumi raamatud riiulis ümber, nii et pealkirjade esitähtedest moodustusid laused. Ma ei lugenud ühte lauset kohe välja. Tuli üks mees, kes noris tüli. Mõtlesin, et peaks teda ründama, et talt nuga ära võtta, aga siis läheb vist suureks kakluseks. Valmistuti kojusõiduks. Teised läksid juba autosse, mina ja üks laps ei olnud veel auto juurde jõudnud. Oli karta, et meid ei oodatagi. Kaks last pidid täna esimesse klassi minema. Kuna kodulinna nii kiiresti ei jõudnud, tahtis ema panna ühe lapse kooli siin linnas. Ma ei teadnud, kas ma kuulen hallutsinatsiooni või päriselt ema häält, aga see nõudis, et laps peab koolis käima. Tundus, et kool ei tahtnud last vastu võtta. Ma läksin teist last samuti kooli panema. Sisenesime koolimajja trepi alt. Laps oli harjunud, et seal on asjad teist moodi. Klassis oli pingirida tõusev, nii et tagapool olevad pingid olid kõrgemal. Aga koos minuga klassi all olev laps vajutas nuppu, nii et pingirida läks vastupidisesse asendisse, et eespool olevad pingid olid kõrgemal ja tagapoolsed madalamal. Klassis tõsteti kisa.

*
Läksin vannituppa, kus üks laps joonistas ja maalis. Ta oli võtnud minu valmis pildid ja neid edasi töödelnud. Küsisin talt, miks ta nii tegi. Siis nägin, et ta polnudki seda teinud, ta polnud topsi põhja maalinud, vaid võtnud selle pintsliloputusvee topisks.

*
Istusin maja ees diivanil. Lähedusse tulid suured tüdrukud. Mõtlesin, et kui nad ka diivani peale istuvad, siis lähen ära. Aga kui nad istusid, siis ma kohe ei läinud, vaid mõtlesin, et istun natuke aega veel. Tüdrukud näitasid mulle ühte pilti ja küsisid, kas ma tean, mis sellel on. Vastasin, et need on inimesel seljas olevad riided õlgadest alates ja allapoole. Tüdrukud vastasid, et ei, need on stringid. Magasin edasi. Mõtlesin, et ma ei tunne inimese anatoomiat. Mul oli margialbum. Mõtlesin, et ma oleks võinud igale margile midagi juurde kirjutada, et millal ja kust see on saadud ja mis margi peal on. Või kui albumisse ei mahu kirjutama, siis ma oleks võinud margid liimida sellisele paberile, kuhu mahub. Klaus võttis ühe margi albumist välja ning tahtis sellega midagi teha. Ütlesin, et ma ei luba, ja panin margi albumisse tagasi. Mul oli küll ühe vennaga ühine margialbum, aga Tõnuga, mitte Klausiga.

0 vastukaja: