reede, mai 19, 2017

Roomajad 2

"Loomade elu" 5. köide lõpuni.

Nüüd loetud lehekülgedel oli juttu maolistest, krokodillilistest ja natuke taandurilistest. Kui lugemine oli pooleli, avaldasin madude kohta ühe keskmisest pikema konspekteeriva luuletuse ja olen vahepeal madude kohta ka vähemalt ühe unenäo üles kirjutanud.

Taanduriliste kohta läks mul kõik meelest, maolistest kirjutati pikemalt kui krokodillilistest. Nagu luuletuses sai juba mainitud, on nii mürkmadusid kui ka kägistavaid madusid. Mõni madu ei kägista ohvrit surnuks, aga enne alla neelamist siiski natuke pigistab. Maod ei kasuta hambaid saagi närimiseks, vaid neelavad saagi tervelt alla, ükskõik kas elusalt või surnult. Munasid neelavatel madudel on siiski seedekulglas ogad, mis munakoore purustavad, madu seedib muna sisemust mitte koort. Maod munevad ka ise. Mõned munevad selliseid mune, kus pojad on juba eluvõimelised ja kohe peale munemist kooruvad, teised arenevad eluvõimelisteks alles pärast munemist.

Maomürgid koosnevad paljudest ainetest, aga on kaks põhilist mürgitüüpi - närvisüsteemile ja verele mõjuvad mürgid. Verd mõjutavaid mürke kasutatakse ka verehüübimisele kaasa aitavate ravimite valmistamiseks. Ei olnud täpsustatud, aga võibolla kannab närvisüsteemile mõjuvat mürki samuti edasi veri, mitte närvirakud ise. Sageli olevat ohvri surma põhjuseks mitte maomürk ise, vaid oskamatud ravitsemisvõtted.

Osad maod elavad meres. Meres elavad maod on keskmisest mürgisemad. Seda seletati sellega, et kaladele nõrgad mürgid ei mõjuvat.

Madude puhul kirjutavad autorid, et nad ei ole inimesele nii ohtlikud kui arvatakse, aga krokodillide puhul kirjutatakse, nagu oleksid osad liigid alati inimesele ohtlikud. Inimesed on ohtlikud ka krokodillidele. Krokodille on kütitud nende naha pärast. "Unenägude seletajat" lehitsedes mind huvitas seletustest rohkem, mida inimesed üldse unes võivad näha, üks huvitav asi oli alligaatorinahast käekott. Aga "Loomade elu" valgusel tundub, et sellised kotid on vist üsna tavalised olnud. Alligaatorlased on üks krokodilliliste haru.

Kui kirjutasime vendadega eeposeid, siis üks rida oli vist "lohe taeva poole krooksus". "Loomade elu" 5. köites on juttu nii roomajatest kui ka kahepaiksetest, mitte et nad omavahel lähedalt suguluses oleks, aga krooksumisest räägitakse nii krokodillipoegade kui ka konnade puhul. Konnad pidid krooksuma madude kõhus, kui madu nad elusalt alla neelab.

Üks populaarteaduslik lasteraamat oli "Kui krokodillid lendasid", mis rääkis saurustest. "Loomade elus" krokodillide all nende lendavate eellaste olemasolu ei mainita, aga väljasurnud saurustest oli juttu sisalikuliste all. Ükskord üks maletrenni poiss tellis endale välismaalt sauruste raamatu ja treener küsis talt: "Kas sa said oma krokodillid kätte?"

0 vastukaja: