kolmapäev, september 13, 2017

E-valimistest

E-valimistel on plusse ja miinuseid. Üks miinus on see, et valimistulemus ei ole enam nii usaldusväärne. Mul on blogil kolm elektroonilist loendurit, igaüks neist näitab erinevat statistikat. Miks ma peaksin siis kindel olema, et valmistel antud hääled õigesti kokku loetakse? Pabersedelite loendaja peab oskama liita, aga elektroniliste häälte lugeja peaks tundma ka programmeerimist, et kontrollida, et süsteem on õigesti programmeeritud.

Tekstide avaldamisel on nii, et üldiselt avaldatakse trükis väärtuslikumaid ja elektrooniliselt vähem tähtsaid. Kas ei oleks siis valimistel antud hääle väärtustamine, kui anda see paberil? Elektroonilisel hääletamisel on hääle andmine liiga kerge ja otsus võib olla vähem läbimõeldud. Valimisjaokskonnas hääletades peab vähemalt jaoskonda kohale minema ja seega hääle andmiseks rohkem liigutusi tegema, mille ajal on natuke aega järele mõelda.

Aga kergusel on ka plusse. Kui on võimalik ka elektrooniline hääletamine, siis on tõenäolisem, et hääle annavad ka need, kellel see muidu haiguse, elukoha või suure töökoormuse tõttu raskendatud oleks. Kui hääli loetakse ikka õigesti, siis on elektroonilise hääletamise korral tõenäolisem, et esindatud saavad rohkemate inimeste huvid. Ise olen seni hääletanud ainult jaoskonnas.

0 vastukaja: