kolmapäev, detsember 27, 2017

Intervjuu raamatutest

- Oled kirjutanud aasta jooksul blogi erinevates rubriikides raamatutest ühe kaupa, aga teeks nüüd üldistava intervjuu. Mis oli parim aasta jooksul loetud raamat?

- Raske öelda. Sama raamatu headus võib erinevatele lugejatele tunduda erinev. Mul võib mulje raamatust sõltuda sellest, mis meetodiga ma seda loen. Aasta jooksul olen kõige rohkem aega kulutanud raamatule "Revolutsiooni sotsioloogia", mida ma tõlgin ja analüüsin. Ilukirjandusest tulevad meelde mõtted luule kohta, nii luuletuste, poeemide kui ka ühe eepose. Olen ka varem loetud raamatuid mõttes edasi analüüsinud. Kõige kergem on analüüsida enda luuletusi, sest need on mul kõige paremini tervikuna peas. Kui tervik peas ei ole, siis võib analüüsides mõnda detaili mitte tähele panna.

- Mis on parim elus loetud raamat? Kas tänavu aastal või varem loetu?

- Lapsena loetu on vast tähtsam, et üldse huvi raamatute vastu tekkis. Praegu tegelen varasemate teadmiste täiendamisega. Ma olen varem parimate lasteraamatute nimekirju teinud, nüüd võib kas varem öeldut korrata või oma varasemat arvamust muuta. Lapsena meeldisid mulle sellised raamatud, kus oli palju kontrastseid tegelasi, näiteks Lutsu "Kevade". Raamatud üksikutest saartest olid igavamad, Robinsoni jätsin pooleli. Aga sellistest rohkem meeldisid raamatud, kus keegi istus üksikkongis ja püüdis sealt põgeneda. Näen ka ise sageli unes põgenemist. Et praegu on jõulud, siis tuleb meelde, kuidas ma umbes teises klassis sain jõulukingiks romaani "Egeri tähed" ja kui hea oli seda lugeda. Praegu olen asjade suhtes kriitilisem. "Egeri tähed" räägib sõjast, samuti eile lõpetatud eepos, aga praegu mind häirib, et maailmas on sõdu toimunud ja nende kirjeldusi on koledam lugeda.

- Mida tahad lugeda järgmisel aastal?

- Kindlasti peaks lugema midagi tõlkimisel oleva raamatu tausta kohta. Aga võrdluseks võiks lugeda ka muid teemasid. Jõulukingina tuli majja uusi raamatuid, neist kõige rohkem soovitati mulle ühte arstiteaduslikku. Psüühilistest haigustest ma olen juba varem lugenud, nüüd olevat aeg lugeda ka füüsilistest. Ma pole veel kindel, et ma selle raamatu läbi loen. Psüühiliste haiguste kohta kirjutavad osad autorid, et need ei ole nii hirmsad kui arvatakse, aga füüsiliste haiguste kohta saaks arvatavasti teada, et neid on rohkem kui ma seni tähele olen pannud. Olen lugenud läbi "Loomade elu" seitsmest köitest neli ja paljudest uutest ohtudest teada saanud. Aga millalgi tahaks ka selle sarja tervikuna läbi saada.

- Mida tahaksid järgmine aasta raamatute kohta kirjutada?

- Ülejärgmine aasta tahaksin kirjutada raamatule saatesõna. Ma võin praegu tõlgitava raamatu lõpetada ülejärgmisel aastal. Olen ühe sama autori raamatu juba tõlkinud ja kirjastus tellis saatesõna vanemalt asjatundjalt. Kui ma tõlgin teise raamatu veel, siis võibolla tellitakse minult. Aga originaalkeeles on ka juba mitu saatesõna olemas ja raamat on uut lisamatagi väga paks. Järgmise aasta kohta nii konkreetset plaani ei ole. Kunagi võiks elektroonilise kirjutamise kõrval rohkem jälle ajalehtedele või ajakirjadele kaastöid saata. Aga elektrooniliselt avaldamine on selle võrra mugavam, et ise asju üles riputades ei lükata neid tagasi. Ja see ei tekita nii suurt kadedust, et miks ühte avaldatakse ja teist mitte. Mida ma järgmistel kuudel blogis kirjutan, selle kohta mul mõned mõtted on. Kirjutamist lõpetada ma ei kavatse.

- Kes on sihtgrupp?

- Lugejaskonna säilitamiseks kirjutan avaldamiseks lühemalt ja suure osa märkmeid teen ainult enda jaoks. Aga mul on läbi mõeldud avaldatust rohkem asju, kui keegi midagi küsib, oskan osadele küsimustele vastata.

0 vastukaja: