laupäev, detsember 23, 2017

Rohkelt unenägusid

Peale minu asutatud ajaloolisti oli hiljuti asutatud veel üks ajaloolist. Ma polnud sellega liitunud, aga mind pidi olema sinna pandud, sest ma sain selle kaudu kirju. Seal kirjutati lühemalt ja sagedamini kui minu asutatud listis. Mina sinna kirju ei saatnud, sest ma ei pidanud lühidalt kirjutamist vajalikuks. Oli arusaadav, et listis, kuhu inimesi lihtsalt pandi, oli rohkem liikmeid ja seega ka rohkem kirjutajaid. Algas Berendseni loeng. Ta tundis ära ühe üliõpilase, keda ta oli näinud viimati hulk aastaid tagasi varasemas õppeastmes, ja küsis talt ees- ja perekonnanime pidi, kas see on tema. Üliõpilane vastas jah. Mina mäletasin ka, et ta eesnimi on Jan, aga perekonnanime mäletasin teistsugusena. Siis võis olla tegemist kahe erineva sarnase näoga inimesega, kellel ma polnud siiani vahet teinud. Minult küsis Berendsen, mis on Franco eluaastad. Olin Francot magistrieksamiks õppinud ja võibolla Berendsen tahtis kontrollida, kas ma õppisin ikka tol korral korralikult. Vastasin, et ma olen Franco eluaastad ära unustanud. Aga lisasin, et ma oletan, et Franco sündis aastal 1866 ja suri 1955. Sünniaasta tuletasin selle järgi, et Franco sai võimule aastal 1936 ja võis siis olla 50-aastane. Berendsen vastas, et ma ütlesin täpselt õiged aastaarvud. Või et Franco sünniaasta oli siiski 1869. Nii olin teinud ülikoolis kõik eksamid, et olin andnud kõik vastused oletamisi ja kõik olid õiged olnud. Mul tuli meelde, et ma oleks võinud Franco eluaastaid paremini mäletada, sest ma ei õppinud teda mitte ainult magistriõppes, vaid olin tolleaegset konspekti tänavu ka üle lugenud. /LISA: Ärgates tuli meelde, et Franco suri aastal 1975. Täpne sünniaasta ei meenunud, aga raamatu järgi oli see 1892./

*
Kõndisin autotee kõrval. Mööda autoteed kõndisid radade vahekohtades lapsed, kes olid ehitud võililledega. Mõnel oli ainult rõngakujuline võilillepärg ja mõnel oli pool kere võililledega kaetud. Kokku oli neid lapsi neli, igaüks erinevas rajavahes. Kartsin, et mõni auto võib neile otsa sõita. Mõtlesin, et lapsed teevad rahupropagandat, aga on ise ka võilillede elule lõpu teinud. Kui lapsed olid distantsi läbi kõndinud, siis nad nurisesid, et autoteel oli palju rohkem heitgaase.

*
Nägin aluse peal kõndimas kolme putukat. Tahtsin kindlaks teha, kas need on vereimejad putukad. Selleks panin neile sõrme lähedale. Üks putukas pööraski ringi ja hakkas minu sõrme suunas liikuma. Kui panin sõrme teise kohta, hakkas ta selle punkti suunas liikuma. Aga võibolla polnud ta siiski täi. Ühed mehed ajasid juttu. Nad püüdsid tsitaate meenutada. Ütlesin, kuidas üks tsitaat minu meelest oli. Üks mees vastas, et vist ikka natuke teisiti. Varsti tuli see mul õigemini meelde. Seletasin, et kui meenutada lühemat juppi, siis võib kergemini eksida, aga kontekstis tulevad asjad paremini meelde. Mehed mängisid kasse ja ütlesid, et ma neid koerte ja hiirte eest hoiataksin. Algul mõtlesin teha nii nagu nad ütlesid, aga siis mõtlesin, et ma olen neist vist siiski erineval poolel.

*
Mängisin maleturniiril. Mul oli ettur vähem, aga võibolla mul õnnestus vastase edasiliikumine blokeerida. Mul oli diagonaali mitut ruutu kattev varras ja hakkasin sellega edasi-tagasi käima. Leppisime viiki. Võibolla oleks vastane õige mängu korral saanud siiski võita. Mõtlesin, et mul läks hästi sellepärast, et olin avanguvariandi ette valmistanud. Aga kui mul läheb paremini mängueelse ettevalmistuse korral, siis see ei räägi minu enda mõtlemisvõime ulatuse kasuks.

*
Oli hommik. Hakkasime minema ühte sauna. Aga saunauksel vaatasime, et ei saa veel pesema hakata, sest surveproovi pole olnud. Jäime ootama. Lõpuks helises kell tundi. Nüüd oli aeg pihta hakata.

*
/LISA: täna jätan üles kirjutamata ühe unenäo./

0 vastukaja: