reede, märts 09, 2018

Leinaküünal

Tänasel kiirmaleturniiril tehti leinaseisak Seljodkini mälestuseks ja tema auks põles küünal. Peebo pidas kõne, kus iseloomustas Seljodkini mängustiili teravana. Peebo hinnangul eelistas Seljodkin mängida natuke halvemaid seise, tundis ennast neis väga hästi ja mängu tulemus selgus alles viimasel käigul.

Mulle Seljodkini mängustiil meeldis. Ta oli leiutanud selliseid avanguvariante, mida keegi teine ei mänginud, aga tema mängis korduvalt. Ta tegi ideega käike ja seetõttu peaks olema temaga mängitud partiisid keskmisest kergem mälu järgi üles kirjutada olnud. Kiirmales võis ta kulutada otsustaval hetkel ühe käigu mõtlemiseks üle poole kogu mõtlemisajast ja lõpuks ikkagi võita. Kui tema tulemused ei olnud enam iga päev endisel tasemel, oli ta tiitlivõistlustel keskmisest paremas vormis ja tuli veel vanas eas korduvalt Tartu meistriks. Blogi arhiivist leidsin üles, et ta on selle tiitli võitnud vähemalt aastatel 2009 ja 2010, võis olla ka selliseid kordi, mida ma pole teada saanud, kirja pannud või ei leidnud üles. Elu lõpu poole Seljodkinil käed värisesid, aga ta oskas sellest hoolimata nupu õige ruudu peale panna.

Lapsena arvasin, et kõik eestlased on kõigist venelastest paremad, aga Seljodkin oli küll hea iseloomuga. Ta ei halvustanud vastaseid ei võidu ega kaotuse korral. Tänaval jääb vahel mulje, nagu oleksid vene noored eesti noortest valjema häälega, aga Seljodkin rääkis vaikse häälega. Palju ma temaga ei rääkinud, sest eesti keelt ta eriti ei osanud ja minu vene keel pole ka kõige parem. Ühel korral oli arusaamatus, kui ütlesin Seljodkinile eesti keeles, et tahan mängida reedel, aga tema arvas, et see tähendab kolmapäeva, sest see sõna on kõlalt sarnane vastava venekeelse sõnaga. Asi lahenes nii, et läksin samuti kolmapäeval kohale.

Tänasel turniiril oli 12 osavõtjat, 7 vooru ja mõtlemiseaeg keskmiselt 15 minutit mängija kohta. Esinelik oli:

1. Trohhalev 6 punkti
2. A. Pedmanson 5
3. H. Pedmanson 4,5
4. Runnel 4

Turniiri lõpul arvasin, et autasustamist polnud veel olnud, kuigi ma vist eksisin. Läksin küsisin Peebolt, kas 4. kohaga auhinda ei saa. Algul ta ütles, et ei saa, sest osavõtjaid on vähe. Siis tuli talle meelde, et täna ei olnud noorte auhinda, sest mõlemad noored olid esikolmikus. Seetõttu andis ta mulle siiski kohaauhinnaks šokolaaditahvli ja ütles, et hea, et ma küsisin.

0 vastukaja: