laupäev, märts 24, 2018

Sari lõppenud

Kirjutasin "Vietnami sõja" kümnenda ja viimase osa kohta listi ajalugu.arutelu:

Listis ut-ajalugu küsiti üks päev, miks on sari "Vietnami sõda" erinevatel andmetel erineva minutite arvuga. Kümnendas osas kahel korral pilt vilksatas, nii et ei saanud aru, kas need olid kohad, kust oli osa kaadreid vahelt välja lõigatud, või oli sinna vastupidi mikroskoopilise pikkusega reklaame vahele pandud. On räägitud, nagu näidataks vahel nii lühikest reklaami, et vaatajale ei jõua teadvusesse, et ta on seda näinud, selline reklaam mõjuvat just tugevamalt.

Kümnendas osas oli juttu sõja lõpetamisest, Lõuna-Vietnamist põgenemisest ja sõja üle elanute hilisemast saatusest. Ühe perekonna lugu, kus üks selle liige sõdis Põhja-Vietnami poolel, ülejäänud perekond elas Lõuna-Vietnamis, aga ei olnud üksmeelel, kas põgeneda või jääda teisel poolel sõdivat last ootama, tuletas mulle meelde Eesti romaani "Nimed marmortahvlil", kus samuti üks vend sõdis Vabadussõjas ühel ja teine teisel poolel ning vanemad olid tagalas ja pidid vendi üksteise vastu sõtta saatma.

Oma eluloost rääkijad kordusid selles sarjas osast osasse, aga ma pole kõigist kindel, kas neid näidati ühes või mitmes osas, sest mul ei jää näod kõige paremini meelde ja kõiki osasid ma ei vaadanudki. Ka ühe mõtte kohta ma polnud enam kindel, kas seda räägiti filmis Vietnami kohta või lugesin raamatust Kambodža kohta. Hetkel ei tule ka meelde, mis mõte see oli.

0 vastukaja: