reede, mai 04, 2018

Koržetsi luuletused

Vladislav Koržets. „Laulud või nii“. Tallinn, Sõnavald OÜ. Ilmunud 2016, juurdetrükk 2017. 55 lehekülge.

Koržetsit mäletan vanast ajast humoristina. Ta on esinenud naljasaates ja kirjutanud ajakirjas „Pikker“. Ühest tema seal ilmunud heast luuletusest on mul ridu peas, aga nüüd loetud raamatusse pole seda luuletust võetud. Muidu on luulekogus luuletusi erinevatest aastakümnetest, mõnele leheküljele on märgitud, et ka mõne konkreetse luuletuse valmismisprotsess on kestnud aastaid.

Raamatu pealkiri paistab ütlevat, et autor ei ole kõige kindlam, mis võiks raamatu pealkiri olla. Ka mõnes kaante vahel olevas luuletuses on jälgi variantidega mõtlemisest. Ühte sellist lugedes tuli mulle meelde Ott Arderi lasteluuletus hambaarstil ja juuksuris käimisest, mille viimase salmi andis Arder kahe variandina. Koržetsi raamatut mõned leheküljed edasi lugedes leidsin ka sellest Arderi nime. Arder oli ühe Koržetsi luuletuse sõnu lauldavamateks töödelnud. Meenus, et ka Arderi luulekogude illustreerija ning naljapiltide joonistaja Priit Pärna raamatus „Tagurpidi“ oli üle ühe lõpu.

Koržets kirjutab riimilisi luuletusi. Teemadeks on igapäevased asjad, loodus, vägivald ja usuteemade kommenteerimine, aga juttu pole poliitikast. Autori perekonnanimi on millegipärast venepärane, aga eesti keelt oskab ta meisterlikult ja ühe luuletuse teema on tal sellest, kuidas eesti keel on talle esmatähtis. Luuletuste toon on üldiselt kirjeldatavat objekti kiitev, kuigi kiitus võib olla selgelt irooniline. Raamatu tagumises pooles esineb vanaduse teemalisi luuletusi.

Raamatu tiitellehe pöördele on märgitud, et see raamat on saanud preemia. Eile kirjutasin blogis, kuidas üks varasem kirjanduspreemia ei langenud minu maitsega kokku, aga täna lisan, et Koržetsile preemia andmine vastab minu maitsele rohkem.

0 vastukaja: